Kósa a szórványmagyarsággal találkozott Új-Zélandon

D KOS20141103009
2014.11.25. 16:31

Kósa Lajos egykori debreceni polgármester és helyettese, Halász János már 2006-ban elhatározta, hogy részt vesz egy szórványmagyarságról készült dokumentumfilm forgatásán. Nyolc éve kezdett el forgatni a Debreceni Városi Televízió (DTV), illetve a Debreceni Mozgóképkultúra Alapítvány (DMA) egy sorozatot az életükről, a stáb az USA-ban és Dél-Amerikában is megfordult.

A Kósa Lajos, a Fidesz-frakció ügyvezető alelnöke a közleményében úgy fogalmaz: „A munka kezdetén Halász Jánossal – aki ekkor Debrecen kulturális alpolgármestere volt – elhatároztuk, hogy saját pénzből részt fogunk venni az egyik film forgatásán.”

A Cívishír.hu öt nappal ezelőtt írta meg, hogy Kósa Lajos a titkárnőjével, Halász János államtitkárral, Halász fiával Dubajból Új-Zélandra utaztak, hogy ott az aucklandi Rolling Stones-koncerten bulizhassanak. Dubajról Kósa akkor semmit nem akart nyilatkozni, és az új-zélandi úttal kapcsolatos reagálására is öt napot kellett várni.

A közlemény érdekes része, amikor Kósa feleleveníti a Cívishír.hu újságírójával való találkozását:

„A repülőtéren induláskor odalépett hozzám egy nevét elhadaró, általam nem ismert idegen férfi, és megkérdezte, hova utazom. Neki szó szerint a következőt mondtam: Magánútra megyek, három napra, és nem kívánok többet nyilatkozni."

A lap amúgy a nyilatkozatát le is hozta.

A DMA különben Ausztráliában is forgatott, ezt azonban Kósa kénytelen volt kihagyni:

„Eredetileg Ausztráliába is mentünk volna a DMA-val, de ezen változtatni kellett, hiszen a parlamenti szavazásokról nem hiányozhattunk. Azt, hogy a költségvetési vita mikor lesz a parlamentben, jóval az utazási időpontok után tudtuk meg.”

A magyarországi sajtó ugyan csak az aucklandi Rolling Stones-koncertet kapta fel, de ezen kívül számos programon részt vett Kósa és csapata:

  • első és második generációs magyarokkal találkoztak,
  • részt vettek a számukra szervezett néptáncbemutatón,
  • találkoztak az aucklandi tiszteletbeli magyar konzullal.

Hogy mennyibe került az út, azt nem lehet tudni, de Kósa mindenkit megnyugtatott:

„Az út magánút volt, amelynek költsége korántsem került annyiba, mint ami a sajtóban megjelent."