Valér
4 °C
8 °C

A CÖF hiába jelentette fel Goodfriendet

2014.11.26. 15:44
A Civil Összefogás Fórum két hete jelentette fel az Egyesült Államok budapesti ügyvivőjét, mert a szervezet szerint André Goodfriendnek kötelessége lett volna értesíteni a hatóságokat, ha vesztegetésekkel kapcsolatos bűncselekményekről értesült. Ilyenre hivatkozva tiltott ki Washington hat magyar állami beosztásban lévő személyt, köztük a NAV elnökét.

A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) bűncselekmény hiányában elutasította a vesztegetés feljelentésének elmulasztása bűntette miatt a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány által tett feljelentést – tudatta a KNYF hivatalos közleménye.

A Büntető Törvénykönyv szerint a vesztegetés feljelentésének elmulasztása bűncselekményét az a hivatalos személy követi el, aki e minőségében hitelt érdemlő tudomást szerez arról, hogy még le nem leplezett vesztegetést vagy vesztegetés elfogadását követték el, és erről a hatóságnak, mihelyt teheti, nem tesz feljelentést.

A feljelentés elutasításának indoka egyrészt az volt, hogy nem állja meg a helyét a feljelentő azon érvelése, hogy a külföldi hivatalos személy a feljelentési kötelezettség szempontjából azonos megítélés alá esik a magyar hivatalos személlyel.

Másrészt tartalmilag sincs feljelentési kötelezettség, mivel a rendelkezésre álló adatok alapján nem azonosítható be konkrét bűncselekmény. A feljelentési kötelezettség elmulasztását ugyanakkor csak még le nem leplezett, konkrét korrupciós bűncselekménnyel kapcsolatban lehet elkövetni.

A CÖF november 13-án tett feljelentést, – hivatalosan ismeretlen tettes ellen, de lényegében Goodfriendre utalva – mert szerintük az amerikai ügyvivő három év börtönnel sújtható bűncselekményt követett el azzal, hogy nem értesítette a magyar hatóságokat a megvesztegetési ügyekről, amelyekre hivatkozva megtagadta a beutazási jogot hat állami beosztásban lévő személytől, köztük a NAV elnökétől, Vida Ildikótól.