Nyolc házat kiürítettek Budán, de bombát nem találtak

2014.11.27. 20:45 Módosítva: 2014.11.27. 22:31

Csatornarekonstrukció közben egy második világháborús aknagránát szárnyát találták meg a budapesti Avar utcában, tájékoztatta az Indexet a fővárosi katasztrófavédelem helyettes szóvivője. Ez nem  robbanásveszélyes, de a szakemberek azt feltételezték, hogy robbanótestek is előkerülnek.

A tűzszerészi munkálatok idejére a környéket 150-150 méterre lezárták és kiürítettek nyolc lakóházat. Az intézkedés 23 embert érintett. Átmeneti menedékhelynek a Lisznyai utcai Általános Iskolát jelölték ki.

A honvédség tűzszerészei tüzetesen átvizsgálták a környéket, ahol még összesen fél kilónyi, második világháborús, német gyártmányú gépkarabély lőszert találtak, mondta az MTI-nek Bátyi Edina, a  honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs altisztje. 

Amikor még úgy tudták, hogy bomba lehet a környéken, egyik olvasónk a következőképpen írta le a helyzetet:

"Itt lakok az egyik lépcsőházban, 2 körül találták a bombát. Kb. körülöttünk egyik házban sem égnek lámpák, a mi lépcsőházunk egyelőre nem lett kiürítve, ami azért vicces, mert az ablakunk kb. 60 méterre van tőlük a kerten keresztül. De mi sem tudunk semmi konkrétat, ami fura. Fél 8-8 között ért ide a tűzszerész, addig 2-től 8-10 rendőr vigyázott a bombára, de akkor még nem volt lezárva az utca, mert mentek autók. Most odébb vitték a reflektort és nem látok semmit."

A helyszínen egy tűzoltóegység segített a világításban a tűzszerészeknek.

A lakók csütörtök este visszatérhettek otthonaikba.