Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Meghalt Bárándy György ügyvédlegenda

2014.11.27. 11:44

95 éves korában elhunyt Bárándy György, ügyvéd – írja az Origo.

Bárándy György 1919. szeptember 23-án született Törökszentmiklóson. Az elemi iskoláit magántanulóként végezte, majd a gödöllői Premontrei Gimnáziumban érettségizett.  Kolozsváron lett ügyvéd. 1951-ben az ÁVH elfogta, Kistarcsára internálták. Két évvel később ugyan szabadult, de csak segédmunkásként dolgozhatott, 1956 után lett ismét ügyvéd, haláláig aktív volt.

Egyik fia, Bárándy Péter igazságügy-miniszter volt a szocialista kormány alatt. 

Bárándy György védte Kröszl Vilmost, a XIV. kerületi nyilasház vezetőjét is az ellene folyó büntetőperben. „Azt hiszem, ő volt a legkegyetlenebb ügyfelem. Ötszázhatvan ártatlan ember meggyilkolásában vett részt, kizárólag zsidó mivoltuk miatt…" – mondta Kröszlről. Bárándynak egyébként négy ügyfelét ítélték halálra, de több olyan is volt, aki kegyelmet kapott. 

Arra a kérdésre, hogy hisz-e a halál utáni életben, ezt válaszolta egy korábbi interjúban a Borsnak:

„Nézze, papi gimnáziumba jártam. Nyilván tudja, mi a gyónás. Panaszkodtunk a minket nevelő papnak, hogy bár elmegyünk gyónni, nem fáj nekünk, hogy vétkeztünk. Nem tudunk sírni a bűneink fölött. Az atya erre azt mondta: „ne csodálkozzatok, csak a szenteknek adatott meg, hogy a bűneik fölött sírtak. Az embereknek az a fontos, hogy akarják a megbánást”. A kérdésére válaszolva, igen, akarok hinni abban, hogy van élet a halál után. Szívesen találkoznék újra a feleségemmel, Erzsikével, a mai napig fáj, hogy elveszítettem."