Egy 11 évvel ezelőtti füvezésért próbálja támadni a Hír TV Várady Zsoltot

2014.11.28. 00:55 Módosítva: 2014.11.28. 01:42

Várady Zsoltot, az iWiW alapítóját, a kormányellenes tüntetések egyik vezérszónokát egy 11 évvel ezelőtti, rendkívül csekély mennyiségű kannabisz birtoklása miatt indult rendőrségi eljárással próbálja támadni a Hír TV. A pénteki Célpont című műsor beharangozójaként a Magyar Nemzet Online-on megjelent cikk szerint Várady ellen korábban „kábítószerrel visszaélés miatt indult büntetőeljárás”.  

Várady Zsolt a Facebook-oldalán ezt írja:

Bekövetkezett, amit már alig vártam, hogy a szokásos karaktergyilkos gépezet célpontjává váljak. Ez nekem azért külön nagy öröm, mert csak azt bizonyítja, hogy félelmetes vagyok az állam számára, tehát úgy tűnik, remekül csináljuk a dolgunkat. Nyilvánvaló, hogy arra jó ez az ügy, hogy elterelje a figyelmet például a 25 éve katasztrofális adórendszerünk és az 1000 milliárd forintos áfacsalások ügyéről.

Várady a Facebook-oldalán inkább nyilvánosságra hozta az ügy dokumentumait, hogy elkerüljön mindenféle találgatást. Ezek szerint  2003 júliusában a rendőrség a Margitszigeten 0,19 gramm, kannabisz tartalmú „növényi ágvégződést" talált nála. Ennek a becsülhető hatóanyag-tartalma 0,02-11,61 milligramm volt. Ez a büntető törvénykönyv 23. paragrafusa alapján a csekély mennyiség 1 grammos felső határának az ötvenezred-nyolcvanhatod része. 

Az ügyészség a vádemelést azzal halasztotta el 2004-ben, hogy Várady vállalta az elterelést. Részt vett a kábítószer-használatot kezelő hat hónapos ellátásban, illetve egy kábítószer-használatot megelőző felvilágosító szolgáltatáson. Az Igazságügyi Minisztérium Pártfogó Felügyelői Szolgálatának Fővárosi Hivatala igazolása szerint ennek a kötelességnek 2004 májusa és novembere között eleget tett, így az eljárás automatikusan megszűnt.  

Várady jogászokkal is konzultál, és megfontolja, hogy vizsgálatot kezdeményez a Nemzeti Adatvédelmi és Információs Hatóságnál. Ezeknek az információknak az újságírók felé való kiszivárogtatása ugyanis különleges személyes adat jogszerűtlen kiszivárogtatását jelenti.