Sára, Márió
-2 °C
1 °C
Index - In English In English Eng

A Fidesz kedveskedik az amerikaiaknak, előveszi a Simon-ügyet

2014.11.28. 11:48

A Fidesz az ügyészség, a Belügyminisztérium és a titkosszolgálat képviselőinek tájékoztatását kéri a Simon-ügy vizsgálatának jelenlegi állásáról az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának következő ülésén. Ezt Németh Szilárd, a bizottság kormánypárti alelnöke jelentette be újságíróknak pénteken, Budapesten.

A fideszes politikus az MTI szerint azt mondta, elsősorban arra kíváncsiak, hogy az MSZP volt elnökhelyettese milyen forrásból tudott befizetni a közelmúltban 128 millió forint adóhátralékot.

Vajon a vörös segély állt-e a rendelkezésére?

- fogalmazott Németh Szilárd arra utalva, hogy esetleg nem az MSZP pártpénzeiből történt-e meg ez a kifizetés.  A Fidesz amúgy a Simon-ügy egy nyolc napja köztudott részletére reagált most.

Németh Szilárd szerint a Simon-ügyben bizonyítékok is a hatóságok rendelkezésére állnak, ezért a nemzetbiztonsági bizottsági meghallgatással

a korrupcióval szembeni határozott fellépésre vonatkozó amerikai kérésnek

is eleget kívánnak tenni.

Emlékeztetett, a gyanú szerint Simon Gábor 2008 óta több mint félmilliárd forintnak megfelelő összeget halmozott fel külföldi és hazai számlákon. Az ellene irányuló egyik vádpont pedig az ezután járó adófizetés elmulasztása volt, ezt követően fizetett be a volt szocialista kormánytag 128 millió forintot - fejtette ki Németh Szilárd, aki megjegyezte: Simon Gábor korábban munkaügyi államtitkárként a "nemzeti foglalkoztatási alap pénzügyei fölött is diszponált".

A fideszes politikus Simon Gábor ügyét párhuzamba állította Zuschlag Jánoséval. Németh Szilárd hosszan idézett Zuschlag János egy korábbi interjújából, amelyben a szabadságvesztésre ítélt egykori szocialista politikus azt mondta, parlamenti képviselő-jelöltségi visszalépéséért 50 millió forintot kapott, ami szerinte az MSZP "központi széféből" származott. Zuschlag János szerint később, az ellene folyó eljárásban valakik kárenyhítés címén visszafizettek helyette 50 millió forintot, akik szerinte "saját magukat, az egész rendszert" védték, a pénz pedig "ugyanabból a széfből" származott.

Az alapján, amit ma a Simon Gábor-dossziéban megtalálunk, az alapján be lehet még más nevet is helyettesíteni

- fogalmazott Németh Szilárd, aki szerint ezért érdekes a Simon Gábor által befizetett 128 millió forint eredete. Németh Szilárd felidézte, korábban parlamenti felszólalásban kérte az MSZP vezetőit, tisztázzák, milyen szerepe volt pártjuknak "ebben a hazugságokkal teli korrupciós ügyben", ám erre szerinte nem kapott választ.

A fideszes képviselő kapott egy kérdést Simicska Lajos veszprémi időközi parlamenti választáson történő esetleges indulásáról is. Erről Németh annyit mondott, hogy a Fidesz hamarosan megnevezi indulóját. Elmondta még, örülnének annak, ha minél többen indulnának a voksoláson, mert szerintük annál értékesebb az országgyűlési mandátum, minél többen versengenek érte.