Olivér
4 °C
8 °C

A Fidesz betiltaná a vasárnapi munkavégzést

2014.12.01. 16:34 Módosítva: 2014-12-01 19:00:49

"Azt szeretnénk, ha vasárnap nem kellene dolgoznia senkinek" – jelentette ki Rogán Antal, hétfő délután a Parlamentben tartott sajtótájékoztatóján. Rogán úgy fogalmazott, hogy a Fidesz feltételekkel és módosításokkal támogatja a KDNP vasárnapi zárva tartásról szóló és egyébként a parlament előtt lévő javaslatát. A Fidesz módosításainak lényege az lesz, hogy vasárnap ne lehessen dolgoztatni.

Ezért a törvény címét is megváltoztatják. A címe az egyértelműség kedvéért a

Vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény

lesz. Rogán a módosítások tartalmáról annyit árult el, hogy terveik szerint semmilyen üzlet nem nyithat ki vasárnaponként, csak ha ott a tulajdonos vagy a családtagja dolgozik.

Egy kivételt azért beépítenének a törvénybe. Az adventi időszakban nyitva lehetnek az üzletek vasárnaponként is. Az Index kérdésére, hogy miért hagyják meg ezt a kivételt, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta: az advent kereskedelmi szempontból a legfontosabb időszak, és ilyenkor azért lehetőséget kell adni arra, hogy a munkavállalók dolgozzanak, ha sikerül megegyezniük a munkáltatóval.

Adventkor 50 százalékos béremelés

Rogán hangsúlyozta hogy ekkor viszont jelentős pluszbért és pótlékokat kell majd fizetni a dolgozóknak. A szakszervezeteken múlik, hogy mennyit tudnak kiharcolni. A frakcióvezető nem tartja kizártnak, hogy 50 százalékkal magasabb pótlék járjon.

A kérdésre, hogy mit szólna, ha a kérdésről népszavazás döntene, Rogán azt mondta: előbb legyen meg a kérdés, utána nyilvánítanak róla véleményt. De amúgy a KDNP ebben az ügyben „elvégzett egyfajta egyeztetést”.

Bár Rogán nem tért ki külön rá, mivel a bejelentés szerint az eredeti KDNP-s javaslatot fogják címében és tartalmában is módosítani, feltételezhető, hogy az ott kivételként kezelt kereskedelmi egységek – például benzinkutak, reptéren működő üzletek, trafikok, vásárok – továbbra is mentességet élveznek.

Az eredeti KDNP-s javaslatban húzott 400 négyzetméteres mérethatár a fideszes tervek szerint lecsökkenne. Információink szerint akár 200 vagy 150 négyzetméter is lehet a véglegesített felső határ, de ezt még bruttósítják is. A kereszténydemokraták ugyanis az eladótér nagysága alapján osztályoztak volna, a Rogán Antal által felkarolt megoldás viszont a raktárakat is beleszámolná az üzletméretbe.

Ezek alapján csak az egészen kis boltok tarthatnának nyitva vasárnap, és ezek is csak akkor, ha ott a tulajdonos vagy a családtagja dolgozik. Ebből az következik, hogy akár az éjjel-nappalik egy része is megszűnhet éjjel-nappali lenni.

Úgy tudjuk, a törvényjavaslatot addig nem nyújtják be, amíg a Fidesz elnöksége nem jut végső döntésre az egyes részletszabályokat illetően – az elnökség ülésezik a héten, így a döntés akár napokon belül megszülethet. 

Az Iparkamara és a CBA örül

 A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Kereskedelmi Kollégiuma támogatja az üzletek vasárnapi nyitva tartását korlátozó törvényjavaslatot. Közleményük szerint a Kereskedelmi Kollégium tagjai nagy többséggel úgy foglaltak állást, hogy támogatják a javaslatot, amely szerint az üzletek bizonyos kivételektől eltekintve vasárnap és munkaszüneti napokon zárva tartanának.

A magyar élelmiszerkereskedelem három legnagyobb forgalmú (2013-ban együttesen 1441,4 milliárd forint bevételt elérő, összesen 77 000 dolgozót foglalkoztató) hazai tulajdonú üzletlánca a CBA, a Coop és a Reál a leghatározottabban támogatja a vasárnapi nyitva tartás korlátozására irányuló kezdeményezést.

A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség elnöksége támogatja az üzletek vasárnapi zárva tartásáról szóló törvényjavaslatát.

A Munkástanácsok szerint fontos a vasárnapi munkavégzés korlátok közé szorítása, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) szerint korlátozni és nem ösztönözni kell a vasárnapi munkavégzést.

Akik tiltakoznak: VOSZ, OKSZ, LIGA és MBSZ

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) a szervezet főtitkárának sajtónyilatkozata szerint a foglalkoztatottak vasárnapi munkavégzését önkéntes nyilatkozattételhez kötné, amelynek nyomán a hétvégi munkáért plusz pihenőnap, illetve a jelenleginél magasabb bérkiegészítés is járna. A VOSZ népszavazást kezdeményez az üzletek vasárnapi nyitva tartásáért, ha elfogadják a korlátozó jogszabályt.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) szerint a szakmai szervezetek döntő többsége egyöntetűen kiállt amellett, hogy az üzletek, áruházak a vásárlók érdekeivel összhangban maradjanak nyitva vasárnap.

A LIGA szakszervezeti szövetség nem támogatja a boltok vasárnapi kötelező bezárását, ehelyett a vasárnapi nyitva tartás költségeinek emelését és szabályainak szigorítását javasolja a kormánynak.

A Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége (MBSZ) szerint súlyos következményekkel járna a vasárnapi nyitva tartás korlátozását előíró törvénymódosító javaslat megszavazása, mert elbocsátásokat és bércsökkenést eredményezne.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?