Judit
2 °C
7 °C

Áder János kétszer volt fogdában

2014.12.01. 21:26 Módosítva: 2014-12-01 22:47:59

"Vágvölgyi B. András rosszul emlékezik. Katonai szolgálatom alatt nem egyszer voltam fogdában, hanem kétszer" – reagált Áder János hétfő este megjelent közleményében cikkünkre, amelyben a köztársasági elnök egykori kalandjairól is írtunk. Vágvölgyi saját katonai kalandjai mellett megemlíti egykori katonatársát, Ádert, aki szerinte lövöldözés miatt került fogdába.

"Mindez 36 évvel ezelőtt történt, 1978-ban. A 120-as aknavetősöknél voltam felderítő rajparancsnok, őrvezető. Egy hideg kora tavaszi reggelen én voltam az ügyeletes, és mivel nem küldtem le a többieket – rövid klottnadrág, atlétatrikó – hajnali fél hatkor reggeli tornára, büntetésképpen engem zártak hét napra fogdába."

"A második eset az argentin labdarúgó VB-hez kötődik. A velem egykorúak és a nálam idősebbek pontosan emlékeznek arra, hogy a mérkőzéseket hajnalban közvetítették. (Nyitómeccs: Argentína – Magyarország 2:1. De 1:0-ra mi vezettünk, és a magyar válogatott két legjobbját, Törőcsiket és Nyilasit a bíró indokolatlanul kiállította.) A meccseket éjjel titokban néztük. Az egyik meccset követően őrszolgálatra rendeltek, ahol hajnalban az őrhelyemen elaludtam. Ezért 30 nap fogdát kaptam és lefokoztak. Ez a valódi történet" – idézi fel Áder a katonasztorik kedélyes stílusában emlékeit.

Áder közleménye így zárul: "Se őrhelyelhagyás, se ittas lövöldözés, se börtön. Vágvölgyi B. András és az Index – a valóságot durván meghamisító állításaikért – jogi elégtétellel tartoznak."

#kedveshírtv

Az ügy érdekessége, hogy a filmes-újságíró katonasztorijának apropója az a netes kezdeményezés, amely a Hír tévé és a Magyar Nemzet karaktergyilkos sorozatára reagál. Ahogy írtuk, a két jobboldali médium a múlt héten egymás után jelentetett meg leleplezőnek szánt anyagokat az ellenzéki tüntetések vezetőiről. Valódi bűnök híján azonban csak olyanokról tudtak cikkezni, mint a Várady Zsoltnál 11 évvel ezelőtt találtcsekély mennyiségű marihuána, Gulyás Balázs karambolja, vagy Kalocsai Kinga ügye, amikor a hajléktalanellenes törvény miatti tiltakozásként a Parlamenthez láncolta magát, ezzel sértve a képviselők személyes szabadsághoz való jogát.

A kormánynak kedvező lejáratókampányra válaszul a Facebookon #kedveshirteve taggel a felhasználók saját kis bűneiket tették közzé, megkönnyítendő a jobboldali újságírók munkáját.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?