Gyárfás
19 °C
35 °C

Az államtitkárnak nem tetszettek a Vida Ildikó-s zh-kérdések a Műegyetemen

2014.12.02. 16:15 Módosítva: 2014.12.02. 16:48

A Műegyetem Számítástudományi és Információelméleti Tanszékén körlevelet küldtek szét, ami szerint Palkovics László felsőoktatási államtitkár azzal kereste meg a rektort és a dékánt, hogy a zh-kban ne legyenek aktuálpolitikai feladatok.

A körlevél így szól:

A legutóbbi SZA ZH példák kapcsán a felsőoktatási államtitkár megkereste a rektort és a dékánt. Dékán úr ezután azt a kérést tolmácsolta a tanszékvezetők felé, hogy a jövőben ne legyenek aktuálpolitikai kérdésekkel kapcsolatos ZH példák.  

Az egyetemtől független BMEME című viccoldalon nemrég egy olyan feladatot posztoltak, ami tényleg szerepelt az egyik zh-ban. A gráfos feladat szerint a NAV egy papírfecnin szerzett értesülés alapján szeretné felderíteni a szövevényes ÁFA-csalásokat. 

4329 boaaq63hm8 normal
Fotó: bmeme.hu

Az egyetem gépészmérnöki tanszékén korábban egy olyan feladatot adtak egy zh-n, amiben a titokban nyaralni indult Vida Ildikó és  Csillag Dezsőné kidobálják a repülőből a korrupciós kitiltási botrány iratait, majd egy sms-t is küldenek a következő szöveggel: "Peti, szólj Janinak is, hogy most dobtuk ki :)" A feladatban a megadott adatok alapján azt kellett kiszámolni a titkosszolgálatnak, hogy hol dobhatták ki az iratokat. 

A fenti példák alapján még egy zh-n is elég jó lehet a hangulat az egyetem tanszékein. Ezt Palkovics László államtitkár is tudhatja, aki hosszú évekig volt a Műegyetem oktatója. Nem értjük, hogy a gyakorlatorientált képzést hirdető államtitkárnak mi a baja ezekkel a való életből vett példákkal. 

"Palkovics László nem akart beleavatkozni az egyetem belügyeibe. Ez a kérdés csak egy magánbeszélgetésen került szóba, ahol megkérdezte a dékánt arról, mi a véleménye ezekről az aktuálpolitikai példákról" - válaszolta az Index kérdésére az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatási államtitkársága. Az államtitkár mint az egyetem fenntartója azért érdeklődött erről, mert a korábbi aktuálpolitizáló vizsgafeladat után az egyetemen belső vizsgálat is indult, közölték.