Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Iskolában zargatta az ellenzéki szónokot a Hír tévé

2014.12.02. 17:40 Módosítva: 2014-12-04 19:47:18

Tovább folytatja az elmúlt időszak ellenzéki tüntetéseinek szervezői után zajló kutatásokat a Hír tévé és a Magyar Nemzet, írja a Kettős Mérce. A televíziócsatorna munkatársai kedden Nagy Emília középiskolai tanártól, a Hívatlanul csoport, a Hálózat a Tanszabadságért, valamint az Oktatói Hálózat szónokától próbálták megtudni, hogy indult-e ellene nyomozás csalás miatt.

A csatorna dolgozói forgatási engedély nélkül, a tanárnő munkahelyén, a budapesti Leövey Klára Gimnáziumban próbálták meg szóra bírni az ellenzéki szónoklatairól híres Nagy Emíliát, aki így emlékezett vissza történtekre:

Az egyik igazgatóhelyettes megpróbálta feltartóztatni őket, mondván, hogy nincs engedélyük, de csak azt érte el, hogy kamera nélkül benyomult Juhász Annamária az irodámba. Azt, hogy a kamera kívülről, az ajtórésen keresztül vett-e, nem volt alkalmam megnézni, mert körülöttem kb. 15 gyerek nézte épp a dolgozatát.

A keddi váratlan látogatás előzményeként a stáb múlt pénteken már próbálkozott az iskolában. Akkor azzal keresték meg az intézmény igazgatóját, hogy információjuk van a tanárnőről, és azt szeretnék ellenőrizni, ezért személyes találkozót kértek tőle.

A Kettős Mérce úgy tudja, az eset után a csatorna engedélyt kért a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól az iskolában való forgatásra.

Nagy Emília november 17-én, a Közfelháborodás napján szólalt fel a Kossuth téren.

A tanárnő szerint a következő párbeszéd zajlott le közte és hírtévés újságíró között:

- Juhász Annamária vagyok a HírTv-től, szeretnénk egy rövid riportot készíteni önnel.

- Van erre engedélyük? Ez itt egy állami fenntartású iskola.

- És ha magánemberként kérdeznének?

- Miért kérdeznének engem magánemberként, hiszen nyilván nem magánemberi mivoltomban találtak rám, hanem a fellépésem miatt, amit nem mint magánember tettem, hanem 3 szervezet nevében léptem a színre.

- És mint magánember nem nyilatkozna?

- Jól értettem, hogy a HírTv-től jöttek?

- Igen.

- Akkor semmiképpen sem.

- Miért?

-Egyrészt azért, mert már mindenki tudja, aki szeretné, hogy a nyilatkozatok tartalmát éppen ellenkezőjére fordítják (itt a riporternő gúnyosan mosolygott), másrészt azért, mert ha csak azt tapasztalom, amit most önökből látok, akkor az jut eszembe, hogy - bár nem értek a sajtóetikához - az önök fellépése súlyosan beleütközik a sajtóetikába.

De ilyen nehéz időkben, hogy ne hivatkozzam sajtóetikára, számomra még súlyosabb, hogy pl. Ön hogy tudja összeegyeztetni ezt az egészet saját emberi méltóságával? Hol van az emberi morál?

- Szóval nem?

- Semmiképpen sem.

A Hír TV vezérigazgató-helyettese, Szikszai Péter az Index kérdéseire válaszolva közölte, hogy stábuk a portán kereste Nagy Emíliát, mire a portás beengedte őket az épületbe. Majd a riporternek az egyik igazgatóhelyettes (Soltész Viktória) engedélyezte, hogy a tanárnővel beszéljen kamera nélkül. 

Azt írták, nem vádolták a tanárnőt csalással, egy információt akartak leellenőrizni, hogy folyik-e ellene büntető eljárás. Hangsúlyozták, hogy az épületbe beengedték a stábot. A riporter pedig nem tett fel kérdést a tanárnőnek a diákok előtt, csupán interjút kért tőle, amit Nagy Emília visszautasított.

A Hír TV azt állítja, abból, amit Nagy Emília kamerán kívül mondott nekik, nem használtak fel semmit, mert kamerán kívül mondta.