Több ezren tüntettek a tisztességes adózásért

2014.12.04. 17:26 Módosítva: 2014.12.04. 22:12

Az 1000 milliárdan a tisztességes adózásért Facebook-csoport hirdetett csütörtök este hat órára tüntetést "A mi országunk, a mi pénzünk" szlogennel. A Parlamenttől vonultak fel a Budai Várba a "Nem tudunk annyit adózni, amennyit loptok" feliratú magyar zászló mögé felsorakozva. A tüntetés Facebook-oldalán előzetesen hétezren jelezték vissza, hogy elmennek.

Bűnözőknek nem adózunk, hejj!

Tudósítónk szerint kezdéskor körülbelül ezer-kétezer ember lehetett a demonstráción, de ahogy a Lánchídra értek, már körülbelül háromezresre duzzadt a tömeg.

A hangulat kellemes, nyugodt volt, egyedül a Hír-TV riporterét próbolták kisípolni. Nirvana szólt, és egy új vicc is felütötte a fejét az egyik táblán: "Ma még mutyi, holnap dutyi". A közelmúlt kormányellenes tüntetéseihez képest visszafogottabb volt, de ugyanúgy skandálták, hogy "demokráciát" vagy hogy "mocskos Fidesz", és a szokásos rigmusokat.

mutyidutyi
Fotó: Bakró-Nagy Ferenc

A menet a Lánchídon át ment fel a Várba. Itt a Kozmosz zenekar koncertje után felszólalt Vágó Gábor (Népharag csoport), aki visszakért mindenkitől mindent: Mészárostól a földet, Selmeczitől a magánnyugdíjakat, Orbántól az országot. Utána szólalt Szabó András (szónokverseny résztvevő), Szegfalvi Zsolt (Greenpeace), Paul Tamás (szónokverseny).

Karancsi Tibor volt rendőr, az "olajbotrány kirobbantója" közölte: petíciót indítanak azért, hogy hozzák nyilvánosságra az olajügyek titkosított aktáit.

A szónokverseny sztárja: Ottó

A várban rendezett szónokverseny maximálisan szórakoztatónak bizonyult. Az első versenyző egyből meg is nyerte a versenyt: Farkas Ottó, a dühös ifjúságot képviselte, őrjöngve, ordibálva mondta el követeléseit. Félelmetes gesztikulációval érzékeltette, hogy az erkölcsi romlás milyen mély szintjére jutott az ország. Az eszelős tekintetű fiatalember egyenesen Angliából tért vissza az anyaországba, hogy tegyen értünk valamit.

A tüntetést azért szervezték, mert sérelmezik, hogy "továbbra sem vizsgálták át a NAV-ot, továbbra is a jelenlegi korrupt vezetők kezelik az adóforintjainkat. A kormány mindent megtesz, hogy saját holdudvarát növelje a közpénzekből, a mi pénzünkből. A magán megtakarításainkat államosítják, a döntéseinket semmibe veszik."

Követelték a NAV korrupt vezetőinek lemondását és a NAV független átvilágítását, zéró toleranciát a korrupcióval szemben, hogy az állam ne nyúljon a magánnyugdíj megtakarításokhoz, vonják vissza a pártközeli személyek és szervezetek közpénzből való támogatását lehetővé tevő törvénymódosítás.

A tüntetés fél kilenc körül, békésen végetért.