Goodfriend: Semmi újdonság nem volt McCain szavaiban

2014.12.04. 11:47 Módosítva: 2014.12.04. 11:49

André Goodfriend, miután a McCain-botrány miatt behívták a Külügyminisztériumban szerdán, úgy nyilatkozott a Story Tv Hír24 című hírműsorának, hogy

ez egy barátságos találkozó volt. Megvitattuk McCain szenátor kijelentéseit. Márt többször beszéltünk az aggodalmainkról a kormány intézkedései kapcsán. A szenátor nem mondott újdonságot. Ezeket már mind jeleztük a magyar kormánynak, sőt Magyarország uniós partnerei is szóltak. Inkább a kijelentések tartalmára szeretnénk koncentrálni, ahelyett, hogy ki mondta őket.

Mint ismeretes, az amerikai republikánus szenátor Colleen Bell leendő magyar nagykövet szenátusi megszavazása előtt mondott beszédében tiltakozott az ellen, hogy Amerika a Gazdagok és szépek volt producerét küldi Magyarországra, aki nem ismeri az országot, és nem beszéli a nyelvet.

A nagy vihart kavart beszédben Obama 2008-as kihívója azt mondta, hogy

egy olyan országról van itt szó, ami annak a peremén egyensúlyoz, hogy feladja függetlenségét egy neofasiszta diktátornak.

A Külügyminisztérium hivatalos állásfoglalásában elfogadhatatlannak minősítette és visszautasította McCain kijelentését, majd behívatta az amerikai ügyvivőt. André Goodfriendet Szijjártó Péter brüsszeli útja miatt helyettesítő gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár fogadta, aki nemcsak azt emlegette fel az ideiglenes amerikai ügyvivőnek, hogy a republikánus szenátor neofasiszta diktátornak nevezte a miniszterelnököt, hanem azt is, hogy azt mondta Orbánról: ágyba bújik Vlagyimir Putyinnal.

Az elmúlt idők legnagyobb diplomáciai botrányáról szóló cikkeinket itt olvashatja el.