Cecília
4 °C
6 °C

Na, mit kutat a Miniszterelnökség közvélemény-kutatója?

2014.12.05. 14:03
Persze, hogy Gyurcsány Ferenc és Andre Goodfriend megítélését.

Az ugyan még a kormányzati megbízással is rendelkező Kód Piac- és Közvéleménykutató Intézet kutatásban sem elhanyagolható kérdés, hogy az emberek hogyan vélekednek Orbán Viktor miniszterelnök tevékenységéről, de a nemrég indult széles körű telefonos vizsgálat legalább akkora fontosságot tulajdonít annak, hogy mit gondolnak az „ellenfelekről”.

A cég novemberben kapott megbízást „kvantitatív közvélemény-kutatási feladatok ellátására”. A kutatásokat a Miniszterelnökség 2,9 milliárd forintos keretösszegű kommunikációs nyílt közbeszerzéséből fizetik: a cég 100 millió forinttal gazdálkodhat. 

A Kód az elmúlt napokban politikai felmérést végzett.

Forrásaink szerint a jelenlegi kutatásban a kérdéssor többször is visszatér a Demokratikus Koalíció vezetőjéhez, és nem csak az firtatja, hogy pozitívan vagy negatívan ítélik-e meg működését.

A szavazási hajlandóságról és a pártszimpátiáról feltett kérdések után a telefonos kérdezőbiztosok megkérdezik azt is: a válaszadó elképzelhetőnek tartja-e, hogy Gyurcsány külföldi érdekekkel szövetkezve árthat Magyarország érdekeinek, majd pedig érdeklődnek, hogy a válaszadó szerint ki kell-e tiltani őt a Parlamentből.

A Miniszterelnökség számára készülő vizsgálat megtervezésénél McCain szenátor még nem szólt be Orbán Viktornak, de már javában zajlott az amerikai kitiltási ügy, így a cég csak arra tudott rákérdezni, hogy a magyarok mit gondolnak André Goodfriendről, az Egyesült Államok budapesti ügyvivőjéről.

Update:

A Kód Kft. tájékoztatása szerint a gyurcsányos politikai kutatást nem a Miniszterelnökség megrendelésére készítették.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?