Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Ingyen étkezhetnek a rászorulók bölcsis és ovis gyerekei

2014.12.11. 10:37

2016 januárjától ingyen étkezhetnek a bölcsődékben és óvodákban azok a gyerekek, akik olyan családokban élnek, ahol az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a nettó minimálbér 130 százalékát, jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere csütörtökön.

Balog szerint ez a gyerekek nagyon széles körét, körülbelül kétharmadát fogja érinteni, főként a közmunkából élő családok gyerekei részesülnek majd a kedvezményben. A miniszter konkrét számokat is mondott, hogy érthetőbb legyen, kik kaphatják meg a támogatást:

  • idén például 66 ezer forint a nettó minimálbér, ennek a 130 százaléka 86 426 forint, tehát azok kaphatnának ingyenes étkezést, akiknél ennél kevesebb a családban az egy főre jutó jövedelem
  • ez azt jelenti, hogy az egykeresős, egygyerekes családoknál már a 172 ezer forintnál kevesebbet keresők gyerekei is ingyen ehetnek majd az ovikban és bölcsikben

Az ingyenes étkezéshez egyébként önbevallásos alapon kell majd nyilatkozni a jövedelemről, semmilyen papírral nem kell majd alátámasztani a család jövedelmi helyzetét.

Balog azt is elmondta a sajtótájékoztatón, hogy ízléstelennek tartja a szegénységgel kapcsolatban kialakult számháborút, mert amíg vannak alultáplált gyerekek az országban, addig rájuk kellene koncentrálni. A miniszter hangsúlyozta, hogy a kormány megduplázta, és idén már a 60 milliárd forintot is meghaladja a gyerekek ingyenes étkeztetésére jutó pénz, ráadásul épp azon fáradozik a kormány, hogy megnöveljék az alma és almasűrítmények arányát az étkezésben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?