Judit
2 °C
7 °C

Kitiltási ügy: mégis találtak valamit, mert nyomoznak

2014.12.12. 15:52

Befolyással való üzérkedés miatt nyomoz a rendőrség ismeretlen tettes ellen abban az ügyben, amit először az Index írt meg, nem sokkal a kitiltási botrány után: eszerint kormányközeli személyek megkeresték a Bunge nevű amerikai étolajgyártó céget, és stratégiai megállapodást ajánlottak annak fejében, hogy a cég szintén visszacsorgatja a megállapodással összefüggésben szerzett pénzek egy részét. Úgy tudjuk, hogy ez volt az egyik olyan ügy, amely miatt magyar kormánytisztviselőknek és kormányhoz közel álló üzletembereknek megtiltották a beutazást az Egyesült Államokba.

A rendőrség sokáig egyáltalán nem nyomozott az ügyben, most viszont új fejlemény, hogy értesüléseink szerint már folyik a nyomozás. Ez pedig azért fontos, mert eddig éppen arra hivatkozva nem küldött a magyar hatóság büntetőügyi jogsegélykérelmet az Egyesült Államoknak, hogy nincsen konkrét büntetőügy. És bár októberben valóban küldtek egy jogsegélykérelmet, az nem büntetőügyi jogsegélykérelem volt. André Goodfriend viszont levélben jelezte a Legfőbb Ügyészségnek, hogy bűnügyi adatok a kölcsönös bűnügyi jogsegélyegyezmény alapján konkrét büntetőügyben adhatók. Ezt a levelet a Legfőbb Ügyészség pénteken kapta meg. 

Miután megkapta a levelet, a Legfőbb Ügyészség közleményben tudatta: van konkrét nyomozás, és ennek keretében már küldtek is büntetőügyi jogsegélykérelmet az Egyesült Államoknak. Ettől azt várják, hogy a nyomozásban az amerikai hatóságok információkat adnak át a magyar hatóságnak. A Legfőbb Ügyészség azt állítja, hogy a büntetőügyi jogsegélykérelmet még azelőtt küldték meg az amerikaiaknak, hogy Goodfriend levelét megkapták volna. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?