Kitiltási ügy: mégis találtak valamit, mert nyomoznak

2014.12.12. 15:52

Befolyással való üzérkedés miatt nyomoz a rendőrség ismeretlen tettes ellen abban az ügyben, amit először az Index írt meg, nem sokkal a kitiltási botrány után: eszerint kormányközeli személyek megkeresték a Bunge nevű amerikai étolajgyártó céget, és stratégiai megállapodást ajánlottak annak fejében, hogy a cég szintén visszacsorgatja a megállapodással összefüggésben szerzett pénzek egy részét. Úgy tudjuk, hogy ez volt az egyik olyan ügy, amely miatt magyar kormánytisztviselőknek és kormányhoz közel álló üzletembereknek megtiltották a beutazást az Egyesült Államokba.

A rendőrség sokáig egyáltalán nem nyomozott az ügyben, most viszont új fejlemény, hogy értesüléseink szerint már folyik a nyomozás. Ez pedig azért fontos, mert eddig éppen arra hivatkozva nem küldött a magyar hatóság büntetőügyi jogsegélykérelmet az Egyesült Államoknak, hogy nincsen konkrét büntetőügy. És bár októberben valóban küldtek egy jogsegélykérelmet, az nem büntetőügyi jogsegélykérelem volt. André Goodfriend viszont levélben jelezte a Legfőbb Ügyészségnek, hogy bűnügyi adatok a kölcsönös bűnügyi jogsegélyegyezmény alapján konkrét büntetőügyben adhatók. Ezt a levelet a Legfőbb Ügyészség pénteken kapta meg. 

Miután megkapta a levelet, a Legfőbb Ügyészség közleményben tudatta: van konkrét nyomozás, és ennek keretében már küldtek is büntetőügyi jogsegélykérelmet az Egyesült Államoknak. Ettől azt várják, hogy a nyomozásban az amerikai hatóságok információkat adnak át a magyar hatóságnak. A Legfőbb Ügyészség azt állítja, hogy a büntetőügyi jogsegélykérelmet még azelőtt küldték meg az amerikaiaknak, hogy Goodfriend levelét megkapták volna.   • Hírek
  • Hírek