Lelőtték az afgán legfelsőbb bíróság emberét

2014.12.13. 11:50

Tálib lázadók agyonlőtték az afganisztáni legfelsőbb bíróság egyik magas rangú tisztségviselőjét szombaton Kabulban, amikor a házából távozott. A fővárosban megerősített készültség van érvényben, amióta az elmúlt hetekben a lázadók egyre több támadást hajtottak végre vendégházak, kormányzati illetékesek és civilek ellen, miközben a külföldi csapatok hónap végi kivonulásukra készülnek.

Hasmat Sztanekzai, a kabuli rendőrfőnök szóvivője elmondta, hogy Atikulla Raúfit, a legfelsőbb bíróság titkárságának vezetőjét ismeretlen fegyveresek lőtték főbe Kabul nyugati részén. Az elkövetők motorkerékpáron elmenekültek. A 2001-ben amerikai támogatással megdöntött tálib rendszer hívei magukra vállalták a merényletet, de azt nem közölték, miért ölték meg a bírósági vezetőt.

Csütörtök este egy tizenéves fiú robbantotta fel magát a kabuli francia kulturális központban. A támadásban a merénylő mellett legalább még egy ember, egy német állampolgár életét vesztette. A merénylet elkövetését magukra vállaló tálibok üzenetükben figyelmeztettek, hogy az egész civil társadalom potenciális célponttá válhat. Szintén csütörtökön egy öngyilkos merénylő hat afgán katonát ölt meg és tizenegy társukat megsebesítette egy kabuli autóbuszon.

Péntek éjjel két külföldi katona halt meg, miután a bagrami légi támaszpont közelében lázadók egy NATO-gépkocsioszlopra támadtak. A NATO vezetésű afganisztáni nemzetközi biztonsági erők (ISAF) több gépkocsija is megrongálódott a nagy erejű robbanásban. Korábbi hírügynökségi jelentések még úgy szóltak, hogy a detonációnak nincsenek áldozatai.

Az ISAF a két katona állampolgárságát nem hozta nyilvánosságra, de nem hivatalos értesülések szerint az áldozatok amerikai állampolgárok voltak. A támadást az Asraf Gáni elnök kormánya és nyugati támogatói ellen harcoló tálibok vállalták magukra.

A Bagram melletti támadásban elesett két katona volt decemberben az első két külföldi katona, aki meghalt az országban. Halálukkal 65-re emelkedett az idén Afganisztánban elesett külföldi katonák száma, közöttük ötven amerikai volt. A NATO harci küldetése a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadás után 13 évvel, december 31-én ér véget. A szövetségesek 13 ezer katonát hagynak Afganisztánban január 1-től, fő feladatuk az afgán erők kiképzése és támogatása lesz.