Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

A költségvetés elfogadása ellen tüntetnek

DSC 9844
2014.12.14. 08:22

Vasárnap délután El a kezekkel! címmel hirdetett tüntetést − hosszabb egyeztetés után a jövő keddi tüntetés szervezőivel − a költségvetés elfogadása ellen a Kossuth téren, a 60 ezren a magán nyugdíjukért Facebook-csoport. Több mint hatezren jelezték, hogy részt vesznek az eseményen. 

A tüntetés oldalán azt írják: „Mi azért szervezünk tüntetést, mert az a célunk, hogy megakadályozzuk a költségvetés ilyen formában való elfogadását, ezért a tüntetésünket a törvény megszavazása elé időzítjük. Meg kell mutatni az Orbán-rendszernek, hogy ha ezt a költségvetést elfogadja, visszafordíthatatlan károkat okoz az országnak:

  • a szociális ellátások szűkítésével, eltörlésével tízezrek életét lehetetlenítik el,
  • a magánnyugdíjpénztári szabályok átalakításával a magántulajdonunk kerül veszélybe,
  • elfogadhatatlan árfolyamon forintosítják a devizahiteleket,
  • elveszik a pénzt az oktatástól,
  • a különadókkal a haveri cégeket hozzák helyzetbe, újabb lehetőséget teremtenek a korrupcióra.

Amennyiben az állam nem hátrál meg, és elfogadja ezt a gyalázatot, amit költségvetésnek nevez, tudni fogjuk, hogy milyen lépéseket kell majd tennünk."

A tüntetés menetrendje a tervek szerint: 15:00-15:30 - gyülekező az Akadémia Széchenyi téri épülete előtt, 15.45 - hangos átvonulás a Kossuth térre, 16.00-tól beszédek. A téren a következő emberek tartanak beszédet:

  • Vajda Zoltán, a 60 ezren a magánnyugdíjukért csoport nevében (ő amúgy az Együtt önkormányzati képviselője a XVI. kerületben),
  • Gulyás Balázs, a netadós tüntetések szervezője,
  • Székely Tamás, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke,
  • Nagy Emília, a Közfelháborodás napján is felszólaló tanárnő.

Ezt a tüntetést a legutóbbi magánnyugdíjas tüntetésen hirdették meg a szervezők. Arról a tüntetésről itt olvashatja el helyszíni beszámolónkat. A tüntetés aprópója az a kormánytervezetet volt, amely alapján azokat a magánynyugdíjpénztárakat, amelyeknél a tagok legalább hetven százaléka nem fizeti a tagdíjat, bezárják, megszüntetik. Ízelítőül egy rövid videó:

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?