Árpád
-2 °C
4 °C

Vérző fejű tüntetők és paprikaspray a parlamentnél

2014.12.16. 18:18 Módosítva: 2014-12-17 00:17:18
  • Több civil szervezet és csoport támogatásával több ezres tüntetést tartottak a Kossuth téren a kormány intézkedései ellen
  • A szinte megtelt Kossuth téren a beszédek alatt két részre szakadtak a tiltakozók, a nagy részük az Alkotmány utcában felállított színpadra figyelt, míg egy kisebb csoport a Parlament lépcsőjénél farkasszemet nézett a rendőrökkel
  • A lépcsőnél többször lökdösődés kezdődött, a tüntetők próbáltak előrenyomulni az épület felé
  • A rendőrök paprikaspray-vel is odafújtak a beszédek után is a lépcsőnél nyomakodó tüntetőknek, többek között az ATV operatőrét is eltalálták, egy fiatal férfi és nő pedig a fején sérült meg közben
  • A József nádor téren Orbán Viktor-paródiával indult rendezvényen többek között új rendszerváltást követeltek a szónokok
  • A tüntetés elején árpádsávos zászlóval jelentek meg Budaházyék, a rendőrök kísérték ki őket a tömegből

A Kossuth teret megtöltő tüntetés beszédeinek vége után néhány néhány száz tüntető maradt a Parlament lépcsőjénél szemben a rendőrsorfallal, amikor megpróbáltak nyomakodni a lépcső felé, a rendőrök paprikaspray-vel fújtak oda, amivel az ATV egyik operatőrét is arcon találták.

Egy fiatal fiú és egy lány is vérző fejjel jött ki a dulakodás után a tömegből.

A lány azt mondta tudósítónknak, hogy mindkettőjüket a fém hengerrel találták el, amikor a paprikaspray-t használták a rendőrök. A fiú fejét össze kellett varrni a mentőknek. Nem látta pontosan, de ő azt mondta, hogy gumibottal találhatták el.

A lányt már egy korábbi, még a beszédek alatti dulakodásnál kivitték a tömegből a rendőrök, és állítása szerint igazoltatták, amiért a kezében maradt egy rendőr sisakja. Utána azonban elengedték, és visszament a lépcsőhöz.

Végül este tízre oszlott fel a tömeg a Kossuth téren, a lépcsőnél álló rendőrök is levették a sisakjukat, a villamosforgalom is megindult.

A BRFK-nál azt mondták az MTI-nek, hogy senki ellen nem indult eljárás a tüntetéssel összefüggésben. Állításuk szerint senkit nem emeltek ki a tömegből, hanem „a rendőrök felsegítettek egy hölgyet, aki a tömegben elesett, majd testi épségének megóvása érdekében a rendőri sorfal mögé kísérték."

A rendőrség szerint a paprikaspray-t azért használták, mert a tüntetők megpróbálták benyomni a sorfalat, és ezt más módon nem tudták megakadályozni. A spray használatát törvényesnek és szakszerűnek nevezték, aminél a fokozatosság és az arányosság elve is érvényesült. Sérültekről a BRFK nem tudott.

Ment a lökdösődés a lépcsőnél

A Nincs hova hátrálnunk! nevű tüntetés beszédei alatti lökdösődésnél ott volt az első sorokban Mécs Imre volt SZDSZ-es képviselő is, miközben ment a rendőrök cukkolása. Amikor megindultak lefelé a lépcsőn a rendőrök, legalább öt-hat sörösdobozt is bedobtak az irányukba. Egy-egy narancs is repült a lépcső irányába, egy tüntető pedig tojással próbálta megdobni a rendőröket, de helyette egy másik tüntetőt talált hátba.  

McCain is posztolta a tüntetést

Az Orbán Viktor neofasiszta diktátornak nevező John McCain republikánus szenátor is kirakta Facebook-oldalára a tüntetésen készült egyik képet, amin egy táblán ez állt:

Mr. McCain, igaza van

Közben az Alkotmány utcában felállított színpadon tartottak a beszédek. A színpadról azt mondták be, hogy „kérjük a provokátorokat a lépcsőnél, ezt hagyják abba, mert mi békét szeretnénk." A sokezres tömeg nagy része a beszédekre figyelt, a lépcsőtől tizenöt méterre is beszélgettek a tüntetők, a közvetlenül a lépcsőnél állók csoportja skandált folyamatosan és nyomakodott a rendőrök felé.

Miután a több ezer tüntető megérkezett a Kossuth térre, rögtön kettészakadt a tömeg. Habár a színpadot a szervezők az Alkotmány utcában állították fel, a tüntetők egy része elindult a Parlament lépcsőjéhez, ahol gyorsan meg is jelentek a rendőrök, és több tucat rendőr sorakozott fel.

Ahogy korábban a közfelháborodás napjának nevezett tüntetésen, most is farkasszemet néztek egymással egy ideig a Parlament lépcsőjénél a főként fiatalakból álló tüntetők és a rendőrök. Tudósítónk szerint a lépcsőnél a közben az Alkotmány utcában megkezdődött beszédek alatt először néhány fiatal próbált beugrálni a rendőrök közé, sok fotós volt körülöttük, majd lökdösődés kezdődött.

Az Alkotmány utcába érkezők közül is sokan kimentek a térre, ami szinte megtelt. A színpadnál végül megkezdődött a tervezett program, a térről hallgatták a tüntetők a szónokokat, közben a lépcsőnél viszont folyamatosan skandálták a rigmusokat. A beszédek között a szervezők bemondták, hogy senki ne támadjon a rendőrsorfalra a rendezvény alatt, és utána se.

A József Nádor térről indultak

Több ezres tömeg gyűlt össze a Nincs hova hátrálnunk Facebook-oldalon meghirdetett tüntetés kezdetére a József Nádor téren, ami szinte teljesen megtelt. A tömegben a netadós tüntetésekhez hasonlóan többségében fiatalok, középkorúak gyűltek össze. „Már kezdünk rutinos tüntetők lenni" – mondták többen tudósítónknak.

A tömeg a térről a NAV-székház érintésével vonult át a Kossuth térre. Amikor a székházhoz értek, akkor megálltak, és hosszan skandáltak olyanokat, mint

Akir korrupt, mondjon le!

Fideszmaffia!

Vidéken, külföldön is tiltakoztak

Több vidéki városban tüntettek a budapesti tiltakozáshoz csatlakozva. Miskolcon, Nyíregyházán, Békéscsabán, Sopronban, Debrecenben, Százhalombattán, Szegeden, Szombathelyen, Dunaújvárosban, Szolnokon és Pécsen is tiltakoztak több százan. Többek között követelték a kormány távozását, a képviselők elszámoltatását, tiltakoztak a vasárnapi zárva tartásról szóló törvény, az urizálás ellen is. Több külföldi városban, Párizsban és Londonban is tüntetést hirdettek helyi magyarok.

A székháznál hatalmas volt a rendőri készültség, sorfalban álltak. Egy kisteherautó platóján egy emigráns orvos ragadott mikrofont. A fiatal lány azt mondta, haza szeretne jönni, de az tartja vissza, hogy szerinte Magyarországon

nehezebb megélni egy tisztességes embernek, mint egy korrupt tisztviselőnek megúszni egy milliárdos adócsalást.

A lány felszólította a tüntetőket, hogy vegyenek részt a január 2-i, Operaház előtti tüntetésen, mert szerinte ha elszántak, akkor Vida Ildikó NAV-elnök le fog mondani.

A rendezvény a József Nádor téren egy Orbán Viktor-paródiával indult. A Sas-kabaréból ismert Varga Ferenc József parodizálta Orbánt egy videóüzenetben, és azzal próbálta megnevettetni a közönséget, hogy a miniszterelnök mellett álló szimpátiatüntetőknek állította be őket.

Utána Gács Anna volt az első szónok az Oktatási Hálózat képviseletében. Azt mondta, azért kell változtatni, mert

nem szeretnénk, hogy a gyerekeinket Matolcsy György tanítsa közgazdaságtanra, és Vida Ildikó angolra.

A szónokok beszédeit rendszeresen „Mocskos Fidesz!" bekiabálások szakították félbe. A beszédekben többek között azt mondták nem kormányváltás, hanem rendszerváltás kell.

Egy hajléktalan arról beszélt, hogy az Orbán-kormány egyre több embert tesz szegénnyé és hajléktalanná, szerinte a segélyek megvonása egyre több családot szakít szét, egyre több gyereket küld állami gondozásba, egyre többeket a szakadék szélére, ahonnan nincs tovább hátrálni. Ezután többször hangosan megismételte követelését:

Lakhatást! Demokráciát! Jogállamot!

A tüntető tömeg egy percig skandálta vele ezt a követelést, zengett a tér. Hét órakor a szervezők bemondták, hogy a József Nádor térről megindul a vonulás a NAV-székházhoz. Mire a tömeg eleje az MTA épületéhez ért, a vége még mindig a téren volt.

Árpádsávos zászlóval érkeztek Budaházyék

Kisebb lökdösődés is kialakult még a 18 órás kezdés előtt, miután Budaházy György vezetésével egy nagyjából tízfős csoport árpádsávos és EU-Nem feliratú zászlókkal benyomult a tér közepére. A tömeg hangos füttyszóval kiabálva vette körbe őket:

Nácik haza!

Provokáció!

– kiabálták.

IMG 7810
Fotó: Bakró-Nagy Ferenc

A rendőrök vették körbe a maroknyi csoportot, és elkezdték kiterelni őket a tér közepéről. A szervezők közben bemondták hangosbeszélőn, hogy a csoportot már kikísérték, a többiek térjenek vissza a színpad közelébe.

Több civil szervezet is csatlakozott

Az eseményt létrehozó Egymillióan az internetadó ellen és a Szabad oktatást nevű Facebook-csoporton kívül több civil szervezet és kezdeményezés is csatlakozott a tüntetéshez, és csatlakozásra hívta a

„kormányzat eddigi és tervezett országromboló intézkedésein felháborodott, dühös és csalódott embereket”

is. 13 ezren jelezték részvételüket a Facebookon, összesen 11 beszédet terveztek.

„Ha teheted, hozz magaddal a december 16-i tüntetésre 18 órára a József nádor térre egy cipősdoboznyi játékot, amit karácsonyig eljuttatunk rászoruló gyermekeknek. Mutassuk meg, hogy a hatalommal szemben mi képesek vagyunk odafigyelni egymásra, és olyan gyerekeknek, akiknek a családi helyzetük miatt karácsonykor nem jutna ajándék, igenis képesek vagyunk segíteni és mosolyt csalni az arcára!" - írták a szervezők.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?