Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Puccsszerűen kivégzik a kutatási alapot

2014.12.18. 23:22

Január 1-től megszűnik az OTKA (Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok), az alapkutatások fő hazai finanszírozója, és a szerepét beolvasztják egy nagy kormányhivatalba (Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal). Az egyeztetés nélkül, puccsszerűen benyújtott és elfogadott törvény a tudomány széles köreiben megdöbbenést váltott ki - közölte az Index-szel Kertész János, a CEU PhD-programjának igazgatója. 

A világ egyik vezető tudományos magazinja, a Nature folyóirat novemberben egy átfogó cikkben ismertette a kelet-európai volt szocialista országokban a tudomány helyzetét, amit egy szerkesztőségi cikk kommentált. Kertész János Váradi András professzorral levelet írt a szerkesztőnek (ez egy szokásos műfaj a Nature-ben), hogy tájékoztassák a tudományos közvéleményt a magyarországi fejleményekről. Ez a levél jelent ma meg:

Magyarország: A kutatási alap elveszíti önállóságát

"2015 január 1-én egy nagy, új kormányhivatal veszi át az OTKA, az alapkutatásokat finanszírozó szervezet a szerepét. Ez a hivatal fogja ellátni a kutatás, a fejlesztés és az innováció költségvetési támogatásának szervezését – lerombolva ezzel az Európai Tudományos Alap (European Science Foundation, ESF) által fontosnak tartott értéket, az OTKA "nagyfokú politikai függetlenségét". Az ESF jelentése az OTKÁ-t, mint "a magyar kutatás-fejlesztési rendszer koronaékszerét" magasztalta: "Professzionálisan menedzselt tudományos szervezet, amelynek eljárásai a legmagasabb nemzetközi mércéhez illeszkednek. Eljárásrendjét évek óta állandóan javítja, és nyilvánvalóan ezt a jövőben is így teszi majd." Ugyanez véleménye a legtöbb magyar kutatónak is.

Ön a Nature 515, 7–8; 2014-ben megjelent szerkesztőségi cikkében azt írta: "Magyarországon, ahol a pluralizmus fenyegetett helyzetben van, könnyen rosszabbra fordulhatnak a dolgok". Egyetlen magyar kutató sem gondolta volna, hogy ez a jóslat ilyen hamar beteljesedik.

Váradi András Enzimológiai Intézet, MTA TTK

Kertész János Közép-európai Egyetem"

Jogutód

Az OTKA volt a magyar tudományos élet egyik legnagyobb programja volt, jogutóddal szűnik meg - írtuk meg október végi cikkünkben. A programokat, a pályázati ügyintézést és a pályázati felhívások kezelését a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból finanszíroznák; a költségvetési törvénytervezet 253. oldala szerint az alap előirányzata 70 milliárd forint.

Az OTKA viszont még mindig szerepel a költségvetésben: a személyi juttatások 200 milliót tesznek ki, a járulékok, adók és dologi kiadások több mint 150 milliót, és a beruházásokra is elkülönítettek 10 millió forintot. Mivel ez a 2015-ös évre vonatkozó előirányzat, furcsa, hogy külön tételként szerepeltetik a jogutóddal megszűnt OTKA-t. Ráadásul nem is csak a fenti 360 millióval: az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok támogatására összesen 7,686 milliárd forintot szánnak. Nem is rossz egy jogutóddal megszűnt szervezettől.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!