Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az LMP feljelentést tesz Orbán vejének nyertes pályázatai ügyében

2014.12.21. 22:38

Feljelentést tesz az LMP ismeretlen tettes ellen négy közbeszerzési pályázat ügyében, amiken Tiborcz István, Orbán Viktor miniszterelnök veje tulajdonában álló cég nyert - mondta Schiffer András, az LMP társelnöke az MTI-nek.

Schiffer András az átlátszó.hu szombaton megjelent cikkére hivatkozva elmondta: az Elios Innovatív Zrt., illetve annak jogelődje, aminek jelenleg Tiborcz István tulajdonosa, összesen 1,2 milliárd forint értékben nyert közbeszerzési pályázatokon úgy, hogy a pályázati dokumentáció elkészítésében részt vett a Sistrade Kft. Ez az a cég, aminek Hamar Endre a tulajdonosa, akitől Tiborcz István az idén vásárolta vissza az Eliosban meglévő részesedését.

Elképesztő

Schiffer András szerint négy olyan pályázatról van szó, amik műszaki tartalmát a Sistrade bevonásával határozták meg, és a pályázatokat részben akkor írták ki, amikor még meg sem történt a tulajdonosváltás. Egyben elképesztőnek nevezte, hogy tulajdonosi összefüggés lehessen bármilyen önkormányzati, állami pályázaton induló cég, illetve a pályázat műszaki tartalmát meghatározó, illetve annak elkészítésében részt vevő vállalkozás között.

A konkrét ügyben az LMP hétfőn feljelentést fog tenni - közölte. A párt négy olyan pályázat ügyében tesz feljelentést ismeretlen tettes ellen, amiknél a "Tiborcz-Hamar érdekeltség egyaránt megtalálható", három büntetőjogi tényállás, hűtlen kezelés, hivatali visszaélés és gazdasági csalás gyanúja miatt. A legfőbb ügyészhez fordulnak.

Törvénymódosítást kezdeményeznek

A párt társelnöke bejelentette, hogy az LMP ugyancsak hétfőn benyújtja a közbeszerzési törvény és a büntetőtörvénykönyv módosítását. A hatályos közbeszerzési szabályozást meglehetősen szellősnek nevezte, és jelezte: a párt kemény összeférhetetlenségi szabályokat követel a pályázati tanácsadásban, a pályázat műszaki tartalmának összeállításában részt vevő vállalkozások, illetve a pályázaton részt vevő vállalkozások között.

Semmiféle, akár közvetett tulajdonosi kapcsolat se állhasson fent a pályázat elkészítésében részt vevő vállalkozások, illetve a pályázaton induló vállalkozások között - szögezte le Schiffer András.

Egy olyan módosítást is benyújtanak, amelynek lényege, hogy ha önkormányzat írja ki a pályázatot, akkor a polgármester, közeli hozzátartozói, és az ő közvetett tulajdonosi érdekeltségeik se vehessenek részt pályázaton, illetve, ha állami kiíró van, akkor a kiíró szerv vezetője, illetve a felette álló valamennyi szerv vezetője, illetve közeli hozzátartozói, és közvetlen vagy közvetett érdekeltségei sem indulhassanak közbeszerzési pályázaton.

A büntetőtörvénykönyvet két oldalról kívánják kiegészíteni. Egyrészt pályázói oldalról a költségvetési csalás mintájára bevezetnék a közbeszerzési csalás tényállását, kiírói, ajánlatkérői oldalról pedig "az állami pályázatok tisztaságának megsértésére egy keretjellegű tényállás elfogadását kérik". Ez azt jelenti - fejtette ki -, hogy az, aki hivatali beosztásánál fogva részt vesz bármilyen közpénzre, közvagyonra vonatkozó pályázat kiírásában, büntetőjogi felelősséggel tartozik, amennyiben a pályázat eredményét bármilyen módon manipulálja.