Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Gyurcsányék máris rámásztak az ellenzéki tüntetőkre, de azok elhajtják őket

2014.12.22. 15:24 Módosítva: 2014-12-22 15:31:08
A január 2-i, ellenzéki civiltüntetésen pártzászlókkal akar részt venni Gyurcsány Ferenc DK-ja. Várady Zsolt, a civilek egyik vezetője arra kérni a volt miniszterelnököt, ne tegyék. Gyurcsány Facebook-kommentben üzente meg, hogy de, meg fogják tenni.

Gyurcsány: megyünk; Várady: ne gyertek!

„Remélem nem fognak, kértem őket, hogy ne jöjjenek” – mondta Várady Zsolt arra a bejelentésre, amely szerint a Demokratikus Koalíció (DK) pártzászlókkal kíván megjelenni az iWIW alapítója által szervezett január 2-i ellenzéki tüntetésen az Operánál.

„Mindenki korrekt volt, senki sem hazudott” – mondta Várady, utalva arra, hogy a DK szóvivője, Gréczy Zsolt Facebook-bejegyzésében azt írta, a párt ezt közölte a január 2-i tüntetés szervezőivel.

A megjegyzés arra is vonatkozott, hogy erről semmilyen egyeztetés nem folyt Váradyék és a DK között.

Várady – aki Facebook-oldalán is reagált – úgy látja, „semennyire sem lehet együttműködni a meglévő politikai pártokkal”, mert mindannyiuk felelőssége, hogy az elmúlt 25 évben a társadalom nagy része nem vált a közügyek alakítóinak részesévé. Szerinte ebben a felelősségben a később megjelent pártok is osztoznak.

A pártok csak meglovagolnák

Az elmúlt évek ellenzéki civil tüntetéseinek régi dilemmája, hogy miként is viszonyuljanak a meglévő ellenzéki pártokhoz. Várady azért is tartaná távol tőlük a most erősödő ellenzéki mozgalmakat, mert nem akarja, hogy azok a mostani politikai struktúrába beágyazódjanak.

„Nem változtatni akarunk, hanem újraértelmezni” – mondta az Indexnek Várady. A maga részéről sem formális, sem informális együttműködést nem szeretne a politikai pártokkal.

Várady január 2-i tüntetést a Fidesz által megszavazott új alkotmány elleni demonstráció harmadik évfordulójára időzítette. (Az iWIW-alapító itt indítja el új közösségi oldalának tesztüzemét is, amely a civil kezdeményezések platformjaként kíván működni.)

Várady nem zárta ki, hogy a pártok csak meg szeretnék lovagolni a nélkülük kelt tiltakozási hullámot, de sokkal fontosabbnak tartja, hogy ez a hullám létezik:

Nem csak a mi szervezésünk, hanem az összes tüntetés révén egyre erősebb a társadalom aktivitása. Ez siker mindannyiunknak.

Gyurcsány a Facebookon válaszolt

Várady Zsolt válaszára igazi Facebook-trollként maga Gyurcsány Ferenc reagált egy hozzászólásban, miután az iWiW-alapító elhajtotta őt és pártját:

„Eszem ágában sincs bántani bárkinek az önállóságát. De a demokratikus tömeg nem ab ovo civil, politikailag nem arctalan, hanem sokarcú. Különböző politikai nézeteket vallók, különböző pártokkal szimpatizálók, pártnélküliek. Nem érdemes ezt eltakarni. A demokratikus sokaságot nem szabad megfosztani attól, hogy tagjai megmutassák valódi arcukat.″