Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

100 milliárd forintnyi kártérítést kapnak a fekete szombat károsultjai

2014.12.23. 14:16

Csaknem hat év után rekordösszegű, 494 millió ausztrál dollár (103,3 milliárd forint) kártérítést ítélt meg egy bíróság a Melbourne melletti pusztító bozóttüzek túlélőinek, károsultjainak. Az ABC ausztrál tévé szerint ez az összeg több mint kétszerese annak, amit valaha is megítéltek egy gyűjtőperben Ausztráliában. 

A Melbourne-től 85 kilométerre északra fekvő Kilmore Eastet 2009-ben sújtotta példátlan bozóttűz. A katasztrófában a település 119 lakója vesztette életét, ezer ember megsérült, több mint 1700 lakóház elpusztult. A gyűjtőpert az áldozatok hozzátartozói, a sérültek és a károsultak indították a tűz feltételezett okozói ellen.

"A megegyezés megkönnyebbülést, némi vigaszt jelent" - mondta a tévében Carol Matthews, aki a fiát veszítette el a tűzben. A túlélők közül sokan küszködnek anyagi nehézségekkel. 

A kártérítés zömét az SP áramszolgáltatónak kell fizetnie, mivel szakértői vélemény szerint a katasztrófát egy elöregedett elektromos kábel okozta: a több mint 40 éves vezeték anyagfáradás és szerelési hiba miatt vetett szikrákat és gyújtotta fel a száraz növényzetet. Kisebb összeg megfizetésére kötelezték azt a céget is, amelynek a vezetékek karbantartása volt a feladata. A cég vitatta felelősségét, de végül belement az egyezségbe. A kártérítési összeghez hozzájárul Victoria szövetségi állam is.

A 2009-es Kilmore East-i bozóttűz fekete szombatként vonult be a történelembe, és az utóbbi évtizedek legsúlyosabb természeti katasztrófájának számít Ausztráliában. A településen kívüli további félszáz ember veszett oda tűzvészben. Az ország délkeleti vidékén 40 Celsius fokot meghaladó rekordhőmérsékleteket mértek ebben az időben, a tűzoltóság a tüzek nagy veszélyére figyelmeztetett.