Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Kezdődik a tél

2014.12.26. 21:22 Módosítva: 2014-12-27 09:29:44

A szombat estétől a Dunántúlon, majd vasárnaptól a Dél-Alföldön is várható erős havazás miatt arra figyelmeztet a katasztrófavédelem, hogy az autósok csak megtankolt és a téli időjárásra megfelelően felkészített gépjárművel induljanak útnak, és készítsenek a gépkocsiba meleg takarót és folyadékot.

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője azt is hangsúlyozta, hogy elengedhetetlen a téli gumi, a hólánc és a megfelelő fagyálló folyadék. Indulás előtt érdemes tájékozódni az útviszonyokról és az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról.

A havazást helyenként erős szél is kísérheti, a legerősebb széllökések elérhetik az óránkénti 70 kilométert. Az aktuális útviszonyokról a Magyar Közút információs portálján lehet tájékozódni.

Szlovéniában szintén komoly havazás várható, az ottani hatóságok jelzése szerint szombatról vasárnapra virradóra. Az autópályákon fennakadások fordulhatnak elő, ezért az OKF arra kéri a teherautóval, illetve kamionnal közlekedőket, hogy útjukat lehetőleg még szombat este előtt fejezzék be.

Már pénteken is havazott Győrben és Szombathelyen, de December utolsó hétvégéjére végre az ország nagy részén is megérkezik a tél.

Hajnal óta több centiméternyi hó hullott Vas, Zala, valamint keleten Hajdú-Bihar és Szabolcs egyes részei. Főleg a Körmend, Zalaegerszeg és Keszthely környéki alacsonyabb forgalmú mellékutakon, illetve Nyírbátor térségében kell téliesebb útviszonyokra számítani, Kiskőrös környékén pedig deresedés miatt lehetnek síkosabbak az utak. Ezekben a térségekben több tucat munkagép síkosságmentesít — tájékoztat az Útinform.

Szombaton az ország nagy részén még több órára kisüt a nap, nyugaton és az Északi-középhegységben azonban már napközben is lehet némi hószállingózás, estétől pedig nagyobb területen is normális havazás kezdődhet, szintén nyugati irányból — írja az Időkép.hu. A Dunántúlon emellé megélénkül a szél is. Néhol nappal is fagyhat, délutánra -2 és +2°C közé emelkedik a hőmérséklet.

időkép
Fotó: Időkép / Időkép

Vasárnap tovább terjed a havazás, főleg a Dunántúlon, ahol a viharos szél miatt hófúvások is kialakulhatnak. Legtöbb hóra az ország délnyugati harmadán lehet számítani. Északon és keleten főként szállingózás várható, de olyan területek is maradnak, ahol egyáltalán nem lesz hó. Napközben fagypont körül, -3 és +1°C között alakul a hőmérséklet.

Az Időkép szerint szombat estétől hétfőig lényegében az egész országban várható havazás, de északkeleten ez 1-2 centit jelent csak, míg a Dunántúlon már 8-20 centiméter hó is hullhat.

Hétfőn is kialakulhat egy-egy hózápor, de a mostani időt okozó mediterrán ciklon addigra már áthalad az országon.

NÉZZEN KI AZ ABLAKON! HAVAZIK?

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!