Budapestnél jár a havazás

2014.12.27. 22:18

Nincs hókotró? Csúszik az út? Nem vállalja a taxis?

Ha Önnek is hasonló problémája van, küldje be nekünk.

Magyarország délnyugati, nyugati és déli területein akár 15-20 centiméter hó is hullhat szombat éjjel és vasárnapnap közben. A figyelmeztetést már jó korán, szombat napközben kiadta a katasztrófavédelem és az Országos Meteorológiai Szolgálat, az Időkép.hu térképén pedig követni lehet, ahogy a havazás északnyugat felől indulva szép lassan beveszi az ország nyugati és középső vidékét.

A szombat estétől a Dunántúlon, majd vasárnaptól a Dél-Alföldön is várható erős havazás miatt arra figyelmeztet a katasztrófavédelem, hogy az autósok csak megtankolt és a téli időjárásra megfelelően felkészített gépjárművel induljanak útnak, és készítsenek a gépkocsiba meleg takarót és folyadékot.

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője azt is hangsúlyozta, hogy elengedhetetlen a téli gumi, a hólánc és a megfelelő fagyálló folyadék. Indulás előtt érdemes tájékozódni az útviszonyokról és az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról.

A havazást helyenként erős szél is kísérheti, a legerősebb széllökések elérhetik az óránkénti 70 kilométert. Az aktuális útviszonyokról a Magyar Közút információs portálján lehet tájékozódni.

Szombat hajnal óta több centiméternyi hó hullott Vas, Zala, valamint keleten Hajdú-Bihar és Szabolcs egyes részei. Főleg a Körmend, Zalaegerszeg és Keszthely környéki alacsonyabb forgalmú mellékutakon, illetve Nyírbátor térségében kell téliesebb útviszonyokra számítani, Kiskőrös környékén pedig deresedés miatt lehetnek síkosabbak az utak. Ezekben a térségekben több tucat munkagép síkosságmentesít — tájékoztat az Útinform.

Vasárnap tovább terjed a havazás, főleg a Dunántúlon, ahol a viharos szél miatt hófúvások is kialakulhatnak. Legtöbb hóra az ország délnyugati harmadán lehet számítani. Északon és keleten főként szállingózás várható, de olyan területek is maradnak, ahol egyáltalán nem lesz hó. Napközben fagypont körül, -3 és +1°C között alakul a hőmérséklet.

Az Időkép szerint szombat estétől hétfőig lényegében az egész országban várható havazás, de északkeleten ez 1-2 centit jelent csak, míg a Dunántúlon már 8-20 centiméter hó is hullhat.

Hétfőn is kialakulhat egy-egy hózápor, de a mostani időt okozó mediterrán ciklon addigra már áthalad az országon.