Rasszista felvonulás Miskolcon

2014.12.27. 16:02 Módosítva: 2014.12.27. 16:02
Szombaton sálakkal eltakart arcú, fekete ruhás alakok jelentek meg a miskolci számozott utcákban, a rendőrség szerint a felvonulók diósgyőri ultrák voltak. A lakók között nagy az ijedtség, többen éjszakai támadástól is tartanak. A nemzetiségi önkormányzat közösség elleni izgatás miatt tesz feljelentést.

A miskolci számozott utcák lakóinak az elmúlt hónapok hatósági vegzatúrája, a megkezdődött kilakoltatások és folyamatos rendőri razziák után most szélsőjobboldali szélsőségesektől kell tartaniuk. Szombat délben, egy nappal karácsony út egy 20-30 fős, feketébe öltözött csoport jelent meg a város által lebontani kívánt nyomortelepen.

Több lakóval is beszéltünk, ők mindannyian azt mondták, hogy a csoport nem csak fizikai megjelenésével igyekezett félelmet kelteni, a vonulás közben cigányellenes rigmusokat kiabáltak:

Meghaltok cigányok!
Ölitek a magyarokat!
Gyertek ki!

A lakók az elmondásuk alapján becsukták a kapukat és az ablakokat, a gyerekeket pedig a ház belsejébe parancsolták. Van olyan kisgyerek, aki azóta sem mer kijönni, csak bent sír - mesélték. A rendőröket többen is kihívták, az ő kiérkezésükkel az egész felvonulás véget ért 15-20 perc után.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei rendőrségi szóvivő megerősítette, hogy kimentek a helyszínre, ahol igazoltatták a felvonulókat. A rendőrség tájékoztatása szerint

diósgyőri szurkolók húsz fős csoportja volt ott, akik elmondásuk szerint „filmet akartak forgatni”

a számozott utcákban, amit az ott lakók egy része „támadásként fogott fel”.

A helyiek beszámolója és az események rendőrségi rekonstrukciója nem teljesen egyezik, a rendőrök ugyanis azt mondják, hogy nem történt semmiféle atrocitás, a felvonulók még trágár szavakat nem kiabáltak.

Az igazoltatások után az állítólagos diósgyőri ultrákat (hatósági nyelven) „útba indították” a rendőrök, vagyis felszólították őket, hogy távozzanak, akik ennek eleget tettek.

Tamás Attila roma aktivista, aki az incidens idején még nem volt a környéken, de a telefonhívások után odasietett, hogy tájékozódjon az eseményekről, azt mondta az Indexnek, hogy fizikailag is keletkezett kár, még ha apró is: a demonstrálók egyike ráütött egy ablakra, ami emiatt elrepedt. Ennél azonban sokkal súlyosabbnak tartja a lelki sérüléseket. A számozott utcákban, ahol az elmúlt hónapok eseményei miatt már amúgy is nagy volt a feszültség, most általános a rettegés, sok család attól, fél, hogy visszajönnek a szélsőségesek.

Egy középkorú asszony, aki a 9. utcában lakik, arról beszélt nekünk, hogy különösen attól félnek, hogy

ha nappal be mertek jönni, akkor éjszaka még inkább megpróbálhatják.

A rendőrség a helyiek kérésére megigérte, hogy a környéken folyamatos ellenőrzéseket tartanak majd, éjszaka is lesz járőrözés a miskolci számozott utcákban.

A miskolci roma nemzetiségi önkormányzat tudomásunk szerint közösség elleni izgatás miatt készül feljelentést tenni, ugyanez a szándéka több helyi lakosnak is.