Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Az MSZP európai diplomáciai offenzívát indít jövőre

2014.12.28. 17:45
Az MSZP európai diplomáciai offenzívát kezd jövőre annak érdekében, hogy Magyarországot visszavezesse az európai demokratikus értékekhez - jelentette be Ujhelyi István, a szocialisták EP-képviselője és alelnöke vasárnap Budapesten.

Ujhelyi István EP-képviselő az MTI tudósítása szerint azt mondta, hogy az Orbán-kormány életveszélyesen lépked a nemzetközi politikában, ennek hatására pedig "Magyarország külpolitikai elszigeteltsége 1975 óta nem látott mértékűre nőtt". 

Az MSZP alelnöke szerint nem véletlen, hogy vezető kormánypárti politikusok egyre többet utalnak háborúra nyilatkozataikban. Példaként említette a Miniszterelnökséget vezető Lázár Jánost, aki háborús válságkormányzásról, valamint Kövér László házelnököt, aki negyedik világháborúról beszélt a közelmúltban. 

Ujhelyi István felolvasott egy Orbán Viktortól származó 2009-es idézetet is, amelyben az akkor ellenzékben lévő jelenlegi kormányfő még egy erős Európában képzelte el Magyarország erősödését. A szocialista politikus erre hivatkozva felszólította a miniszterelnököt, hogy újra köteleződjön el az európai értékek iránt, vagyis hagyjon fel a "kettős beszéddel", és ne legyen része olyan "titkos paktumoknak", amelyek az Európai Unió belső gyengítését célozzák.

A brüsszeli képviselő ezzel összefüggésben "szélkakas politikusként" jellemezte Orbán Viktort, akit arra figyelmeztetett, hogy "autokrata egypártrendszert építő despota" politikájának beláthatatlan következményei lehetnek. 

Ami egy ideig ügyes pávatáncnak tűnt, ma már tragikus orosz rulett

- fogalmazott Ujhelyi István. Hozzátette: aki azon gondolkozik, hogy Magyarországot európai közösségből kivezesse, az a haza érdekeit árulja el.

Magyarországnak biztonságra, erős szövetségesi partnerkapcsolatokra, valamint az uniós fejlesztési források kihasználására van szüksége - mondta az MSZP-s EP-képviselő, aki arra is felszólította a kormányoldalt, hogy tegye világossá euroatlanti elkötelezettségét. Ujhelyi István szerint ennek egyik fontos szimbóluma lenne az Európai Unió lobogójának megjelenítése az Országgyűlés épületében.

Hangsúlyozta továbbá, hogy az MSZP a helyes irány megtalálása érdekében több vezető európai politikust hív Magyarországra, így egyebek mellett az európai szocialisták júniusban Budapesten tarthatják kongresszusokat.

Az MSZP európai dimplomáciai offenzíváját némileg persze nehezíti, hogy az Európai Parlamentben jelenleg csupán két fővel vannak jelen. Ujhelyi mellett a másik képviselő, Szanyi Tibor, akinek pár hónnap ezelőtt le kellett mondani a közös MSZP-DK-s delegációvezetői posztról, miután kiderült, hogy gój motorosokat utaztatott Brüsszelbe, és ezért a pártja elnöksége is elítélte.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?