Judit
3 °C
7 °C

Havasak, de járhatóak az utak

2014.12.29. 07:41

A Dunántúlon Győr, Vas, Zala, Veszprém megye egyes területein, Somogy megye déli részén, illetve Baranyában, Tolna megyében Szekszárd térségében, illetve Bács-Kiskun és Csongrád megye határ menti területein a folyamatos éjszakai és hajnali munkavégzésünk ellenére latyakos, hókás, havas a fő- és mellékutak burkolata. Az intenzív havazás és hófúvások nyomán, egyes területeken az alacsony forgalmú mellékutak csak egy nyomon vagy nehezebben járhatóak, ezek tisztításán is folyamatosan dolgoznak, írta reggeli közleményében a Magyar Közút Zrt.

A htéfő 5 órai állapot szerint a havazásban érintett térségekben össesen közel 360 munkagépünk dolgozott a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákon. Somogy megye északi részén, továbbá Kecskemét térségében és Békés megyében sónedves, vizes az úthálózat burkolata, míg északkeleten száraz. A gyorsforgalmi úthálózaton, az M7-es és M70-es Zala megyei szakaszán egyelőre hókásás a burkolat. Az M1-es autópálya végig sónedves, illetve felszáradóban van, az M43-as autópálya ugyancsak sónedves, míg az M3-as vonalán végig száraz útburkolaton autózhatnak a hétfő kora reggel úton lévők.

Elzárt település vagy a hófúvás miatt lezárt útszakasz nincs az országban, de több, főként alsóbbrendű úton lassabb, nehezebb haladásra számíthatnak az autósok.

Országszerte fagypont alatti a hőmérséklet, -10 és -2 fok közötti értékeket mértek, a leghidegebbet Veszprém térségéből. A látótávolság az ország nagy részén kielégítő, viszont a szél által felkavart hó miatt közepes, 100-300 méter közötti a látótávolság Sopron, Sárvár és Pápa térségében. Az ország nagy részén erős déli szél fúj, mindössze a középső és északi területeken gyengébb a légmozgás. Viharos erejű széllökések lehetnek Sopron, Keszthely, Pécs és keleten Karcag térségében.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései alapján hétfőn már csak futó hózáporok fordulhatnak elő. Az eleinte többfelé erős, főleg a Dunántúl középső részein és a Tiszántúlon viharos lökésekkel kísért északi szél délutánra mérséklődik, egyre kevesebb helyen okozhat már újabb hófúvást. A legmagasabb hőmérséklet -1 fok körül valószínű, késő estére -4 és –10 fok közé hűl le a levegő.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?