Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Magyarország az MSZP szerint is műveleti terület

2014.12.30. 06:41

Magyarország műveleti terület, ám nemcsak az amerikaiak mutatnak fokozott érdeklődést iránta

- nyilatkozta a Népszabadságnak Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának MSZP-s elnöke. Orbán Viktor néhány héttel ezelőtt beszélt arról, hogy Közép-Európa az USA műveleti területévé vált. 

Molnár Zsolt bizottsági elnök azt mondta, erősen eltúlzottnak tartja Kövér László házelnök Magyar Hírlapnak adott interjújának azt a részét, amelyben most zajló negyedik világháborúról beszélt. Azzal ugyanakkor egyetért, hogy az elmúlt egy-másfél évben a világ alaposan megváltozott körülöttünk, amire szerinte a magyar külpolitika késve és rosszul reagált.

Nem vették észre, vagy ha észlelték, nem vették komolyan, és nem számoltak a következményeivel, hogy az orosz-ukrán konfliktus új hidegháborúba sodorta a NATO-t, az Európai Uniót és Oroszországot, illetve, hogy alapjaiban megváltozott az együttműködésre törekvő orosz külpolitikai doktrína, feléledtek az orosz nagyhatalmi törekvések - mondta.

A Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat és az Információs Hivatal az ukrán válság kezdete óta számos alkalommal bizonyította a nemzetbiztonsági bizottság előtt, hogy "képben van", előrejelzéseik minden esetben pontosak voltak - mondta Molnár Zsolt.

A szocialista politikus szerint érzékelhetően megnőtt az érdeklődés Magyarország iránt, bizonyos értelemben valóban műveleti terület lett. Ukrajna és Oroszország közelsége, a múltban gyökerező gazdasági, kereskedelmi és privát kapcsolatok a kialakult helyzetben felértékelték szerepét.

Itt viszonylag gyorsan nyélbe üthetők titkos találkozók, megbeszélések

- tette hozzá. 

"Az elhárítás természetesen teszi a dolgát. Azt a szövetségeseinknek sem engedjük meg, hogy törvénytelen eszközökkel megszerezzék a titkainkat" - mondta. Molnár Zsolt szerint azonban eddig egyik szövetségesünk sem sértette meg az ország szuverenitását, az amerikaiak sem.