Magyarország az MSZP szerint is műveleti terület

2014.12.30. 06:41

Magyarország műveleti terület, ám nemcsak az amerikaiak mutatnak fokozott érdeklődést iránta

- nyilatkozta a Népszabadságnak Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának MSZP-s elnöke. Orbán Viktor néhány héttel ezelőtt beszélt arról, hogy Közép-Európa az USA műveleti területévé vált. 

Molnár Zsolt bizottsági elnök azt mondta, erősen eltúlzottnak tartja Kövér László házelnök Magyar Hírlapnak adott interjújának azt a részét, amelyben most zajló negyedik világháborúról beszélt. Azzal ugyanakkor egyetért, hogy az elmúlt egy-másfél évben a világ alaposan megváltozott körülöttünk, amire szerinte a magyar külpolitika késve és rosszul reagált.

Nem vették észre, vagy ha észlelték, nem vették komolyan, és nem számoltak a következményeivel, hogy az orosz-ukrán konfliktus új hidegháborúba sodorta a NATO-t, az Európai Uniót és Oroszországot, illetve, hogy alapjaiban megváltozott az együttműködésre törekvő orosz külpolitikai doktrína, feléledtek az orosz nagyhatalmi törekvések - mondta.

A Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat és az Információs Hivatal az ukrán válság kezdete óta számos alkalommal bizonyította a nemzetbiztonsági bizottság előtt, hogy "képben van", előrejelzéseik minden esetben pontosak voltak - mondta Molnár Zsolt.

A szocialista politikus szerint érzékelhetően megnőtt az érdeklődés Magyarország iránt, bizonyos értelemben valóban műveleti terület lett. Ukrajna és Oroszország közelsége, a múltban gyökerező gazdasági, kereskedelmi és privát kapcsolatok a kialakult helyzetben felértékelték szerepét.

Itt viszonylag gyorsan nyélbe üthetők titkos találkozók, megbeszélések

- tette hozzá. 

"Az elhárítás természetesen teszi a dolgát. Azt a szövetségeseinknek sem engedjük meg, hogy törvénytelen eszközökkel megszerezzék a titkainkat" - mondta. Molnár Zsolt szerint azonban eddig egyik szövetségesünk sem sértette meg az ország szuverenitását, az amerikaiak sem.