Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Nyíregyháza egymilliárd forintos ajándéka Orbán Viktortól

2014.12.30. 11:40

Egymilliárd forint kormányzati támogatást kapott a nyíregyházi önkormányzat egy a tulajdonában lévő cég által kibocsátott devizakötvény összegének és kamatainak visszafizetéséhez - közölte a város polgármestere kedden.

A fideszes Kovács Ferenc azt mondta, hogy a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. 2005-ben bocsátott ki kétmilliárd forint összegű devizakötvényt fejlesztési célra, amelynek 2015. január 4-én lejáró rendezésére az előző, az MSZP vezette önkormányzat 2008-ban készfizető kezességet vállalt.

Az árfolyamveszteséggel együtt 2,4 milliárdra nőtt adósság rendezéséhez most kapott egymilliárd forinttal, valamint az önkormányzat törlesztésre félretett 850 millió forintos saját forrásával, illetve folyószámlahitellel maradéktalanul vissza tudják fizetni a pénzt.

A polgármester hangsúlyozta: ha a nyíregyházi önkormányzat nem kapott volna kormányzati segítséget, a törlesztés miatt nem tudta volna folytatni a három éve indított saját finanszírozású fejlesztéseit 2015-ben.

Az egymilliárd forintos segítség azt jelenti, hogy folytatódhat a 120 ezer lakosú nagyvárosban az óvodák, iskolák, szociális intézmények, járdák és utak építése, korszerűsítése, valamint marad pénz a pályázati beruházások önerejének fedezésére is.

Hozzátette: az önkormányzati adósságrendezéskor a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. kötvénykibocsátásos hitelét nem lehetett bevonni a kormányzat által akkor átvállalt tartozások kifizetésébe.

Fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a nyíregyházi helyhatóság 2010-ig felhalmozott tartozásaiból a második Orbán-kabinet mintegy 12 milliárd forintot rendezett.

Kovács Ferenc a sajtótájékoztatón bírálta az előző, MSZP-s többségű önkormányzatot a céges kötvénykibocsátás, illetve kezességvállalás - szerinte - elfogadhatatlan körülményeiért. Hozzáfűzte, hogy az ügylethez még egy zavaros tanácsadói szerződés is kapcsolódott, és azt állította: ha lett volna tényleges tanácsadói szolgáltatás, nyilván lebeszélik a kötvénykibocsátásról a céget, illetve az ahhoz hozzájáruló tulajdonos önkormányzatot is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?