Közérdekből adott el olcsón üzlethelyiséget a Belváros

2015.01.05. 07:35 Módosítva: 2015.01.15. 13:20

Közérdekre hivatkozva adott át jóval áron alul az V. kerületi önkormányzat egy értékes ingatlant a a Pápa Marianne érdekeltségébe tartozó Classic Immo Kft.-nek, írja a Blikk.

A Károly körút 26. alatti 212 négyzetméteres üzlethelyiséget  még 2011-ben adta bérbe az önkormányzat a cégnek. A bérbeadáskor az önkormányzat tulajdonosi bizottsága a közérdekre hivatkozott:

A helyiséget a polgármester döntése alapján pályáztatás nélkül kell bérbe adni a kerületben élő lakosság alapellátását szolgáló szolgáltató tevékenység támogatása érdekében, vagy ha a helyiséget a lakosság élelmiszer-ellátását szolgáló kereskedelmi tevékenység céljára kívánják bérbe venni.

Azt nem tudni, milyen közérdekről volt szó, mert az üzlethelyiség máig üresen áll, de a bejárattól alig 15 méterre található a körúton egy nagy élelmiszerüzlet, 60 méterre egy élelmiszerdiszkont, a körút szemközti oldalán újabb ABC.  Ezen kívül több tucat étterem, söröző, bisztró, pékség és sütöde van a közelben.

A testület mindenesetre 2011-ben bérbe adta a helyiséget, egy hónappal később pedig eladta a cégnek az ingatlant a bérlőknek járó 30 százalékos kedvezménnyel. A város egyik legjobb helyén lévő ingatlant a cég így mindössze 52 millió forintért tudta megszerezni. Alig egy évvel később az üzlethelyiséget 102 millió forintért adták el, azaz a cég 50 milliós hasznot realizált.

A botrányos ingatlaneladás ügyében Rogán Antal 2012 végén vizsgálatot rendelt el, majd menesztette jegyzőjét. Az ügy pikantériája az, hogy korábbi hírek szerint Pápa Marianne élettársi kapcsolatban áll a maffiaügyekben érintett Portik Tamással. Pápa Marianne ezt egy tavaly december 16-án tett nyilatkozatában kategórikusan tagadta. Eszerint semmilyen – sem élettársi, sem üzleti - kapcsolat nem fűzte, nem fűzi Portik Tamáshoz.

2013. júniusában  Kocsis Máté volt fideszes országgyűlési képviselő, VIII. kerületi polgármester ezt nyilatkozta a Figyelőnek Pápai Mariannéról:

Tudom, kicsoda Pápa Marianne. Személyesen nem ismerem, egyszer sem találkoztam vele, kerülöm a kétes hírű emberek társaságát (...) ­Azt is tudom, hogy Portik Tamás élettársa, Portikot mellőle vitték el a rendőrök.

Belváros-Lipótváros Önkormányzata is azt közölte: mivel Pápa Marianne és Portik Tanás között nincs semmilyen kapcsolat, beperelnek mindenkit, aki Rogán Antalt vagy a belvárosi önkormányzatot kapcsolatba hozza Portik Tamással. 

Pápa Marianne az üzletasszony

A Figyelő korábbi cikke szerint Pápa Marianne Szetlik Ferenc felesége volt. Az egykor a Club Tihanyt is tulajdonoló Szetlik a közelmúltban felszámolt Négy Tigris nevű budapesti kínai piac üzemeltetője volt. Szetlik a kilencvenes évek második felében meghalt, az üzletet a hatalmas vagyont öröklő Pápa Marianne vitte tovább. Pápa Marianne később Kovács József világhírű operaénekessel élt együtt, aki az általa alapított Interoperett társulatával magyar operaénekeseket közvetített külföldre. Kovácsék 2004-­ben megalapították a Belvárosi Színházat is. Pápa Mariannének ingatlan­forgalmazó és vendéglátóipari érdekeltségei vannak, ezen üzleti köré az Andrássy úti Művész Kávéházat üzemeltető Caffé Kft., illetve a XV. kerületben egy 170 ezer négyzetméteres ingatlanon több hipermodern filmstúdió is.