A tigrisek szépen eljátszanak a kidobott karácsonyfával

2015.01.06. 13:50
A budapesti állatkertben is feltűnhet egy-egy állat kifutójában leselejtezett karácsonyfa, aminek örülnek az állatok. Azonban ezeket rendszerint a dolgozók viszik be, nem lehet néhány amerikai állatkerthez hasonlóan náluk leadni a kidobásra ítélt, egyre szaporábban hulló fákat.

„Elő szokott fordulni, hogy egyik-másik állatunkhoz be van téve egy volt karácsonyfa" – mondta Hanga Zoltán, a budapesti állatkert szóvivője. „A tigrisek például játszanak velük, letépdesik az ágaikat, élesítik a karmaikat."

Az Egyesült Államokban több állatkert is felajánlotta már például Kaliforniában, hogy a lakásból a szemétbe kerülő karácsonyfákat inkább adják le náluk. Az ilyen fákat megkapták már zebrák, oroszlánok, de egy oaklandi állatkertben még az elefántokhoz is beraktak kidobott karácsonyfákat.

Budapesten is többször előfordult már, hogy az állatkert dolgozói közül néhányan beviszik a karácsonyi időszak után a fákat az állatoknak. Hanga szerint azonban ennyi elég is, az amerikaihoz hasonló akciót nem terveznek.

Mint mondta, arra nincs kapacitásuk, hogy egyfajta lakossági szolgáltatásként hirdessenek meg olyan lehetőséget, amivel a kidobásra ítélt fákat az állatkertben lehetne leadni. Ennyi karácsonyfát ugyanis már nem tudnának hol elhelyezni.

A dolgozóktól érkezett fák leginkább a nagymacskák, vagy a medvék kifutóiban tűnhetnek fel mászóalkalmatosságként, játékként. Ezekben időről időre egyébként is cserélni kell egyes berendezési tárgyakat, amiket jól tudnak helyettesíteni a karácsonyfákkal. A gyantás fákat azonban például a majmokhoz már nem lehet berakni.