Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Vörösiszap: nincs aki kifizesse a kártérítéseket

15
2015.01.13. 08:49

Jogerősen 8,5 millió forintos kártérítést kellene kapnia Szanyi Jánosnak azért, mert a vörösiszap-katasztrófában elveszítette a szüleit, azonban az alperes Mal Zrt.-t felszámolták, az állam viszont nem vállalja át a kártérítések kifizetését, írja a Bors. A lap szerint a Fővárosi Ítélőtábla jogerős határozata szerint a férfi mellett az unokáknak is kellene kapnia 2-2 millió forintot.

Szanyi János édesanyját Devecser mellett, 3 kilométerre az otthonától találták meg a katasztrófa után több nappal. A 85 éves nő holttestét fiának kellett azonosítania, amit a mai napig képtelen feldolgozni. Édesapja testének jelentős része megégett az iszap miatt, ezért később meghalt. A férfi a szülein kívül szülőházát is elveszítette, amit édesapja épített Kolontáron. A házat le kellett bontani, mert másfél méter magasan állt benne az iszap.

Szanyi ügyvédje, Magyar György a lapnak azt mondta, úgy látja, sosem fogják tudni behajtani a kártérítést, mivel az állam nem vállalja át a felszámolt cég után a kártérítések kifizetését. Ráadásul az állam egy kormányhatározat alapján azt is kizárta, hogy a közadakozásból befolyt kétmilliárd forintból a károsultak pénzhez jussanak.

A károsult férfi különösen csalódott amiatt is, hogy a Mal vezérigazgató-helyettésével, D. Józseffel egy gimnáziumi osztályba járt, a férfi mint a per egyik fő vádlottja azonban még bocsánatot sem volt hajlandó kérni tőle. D. Józsefet halált előidéző gondatlan veszélyeztetéssel, közveszélyokozással és környezetkárosítással vádolják. A vezérigazgató-helyettes a bíróság előtt azt mondta, egyetlen vádpontban sem bűnös, ezért megbánást sem tud tanúsítani.