Fellázadt Orbán kancellárja ellen a Színművészeti

2015.01.14. 11:32 Módosítva: 2016.03.09. 01:03

Gyökeres fordulat

Alábbi cikkünk a szerda délutáni állapotot rögzíti. Írásunk megjelenése után azonban gyökeres fordulat állt be az ügyben: cikkünk főszereplője, Papp Csilla kancellártjelölt visszalépett, sőt, már van új kancellárjelölt is. Olvassa el, mi várható most a Színművészetin.

Körömszakadtáig harcol a Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetése a kormány által megbízott kancellár ellen. A rektor, M. Tóth Géza nem hajlandó aláírni a kancellárjelölt munkaviszonyát, miközben arra törvény kötelezné. A szenátus januárban jelezte aggályait a minisztériumnak, azóta az ügy két forró hangulatú szenátusi meghallgatásba torkollott, ahol a kancellárjelölt, Papp Csilla az egyetem vezetésének, tanári karának és diákjainak tiltakozásával szembesült. 

Bár a forradalom egy kis egyetemen zajlik, a kirajzolódó problémák rámutatnak arra, hogy mi a probléma a felsőoktatásban bevezetett kancellária-rendszerrel. De mielőtt erre rátérnénk, nézzük meg, miért lázadnak Orbán Viktor jelöltje, Papp Csilla ellen.

Az egyetemet belülről ismerő forrásaink három csoportba sorolták a jelölttel szembeni aggályokat.

1. Szakmai aggályok: Papp Csilla soha nem dolgozott az oktatásban. De ugyanígy járatlan művészeti területen is. Eddig Papcsák Ferenc zuglói jegyzőjeként volt ismert. Továbbá a Fidesz elnöki kabinetjében dolgozott egy évtizedig, és volt a Pest megyei önkormányzat jegyzője is.

Bár a kancellárok szerepe, hogy az egyetem működését biztos gazdasági alapokra helyezzék, és az intézményt a korszerű irányítási elvek mentén működtessék, Papp nem rendelkezik semmilyen gazdasági végzettséggel. Jogász diplomája van, gazdasági területen nincs gyakorlata, munkatapasztalatot a Fideszben és a párt által vezetett önkormányzatokon szerzett, jogi vonalon.

2. Morális aggályok: Papp Csilla a férje, Szabó László révén részt vett abban a szentendrei önkormányzat által bonyolított közbeszerzésben, amelyről az ellenzék azt állította, eleve rájuk lett kiírva. A tenderre három céget hívtak meg, hogy végezzék el Szentendre önkormányzatának gazdasági átvilágítását, 10 millió forintért. Két, szintén Szabóhoz köthető cég szokatlan módon 10 millió feletti ajánlatot tett, így Szabó és Papp cége nyert. Az üzletkötést azonban végül a nyilvánosságra került adatok és az ellenzéki tiltakozás miatt nem szavazták meg.

A történet értelmezéséhez tudni kell, hogy Papp Csilla férje, Szabó László is szoros kapcsolatot ápol a Fidesszel: Deutsch Tamás minisztersége idején helyettes államtitkár volt. Később az MTVA-nál dolgozott kommunikációs vezetőként, míg Lomnici Zoltán kitakarásos ügye miatt távoznia nem kellett.

3. Az egyetem szellemiségével kapcsolatos problémák: Papp Csilla férje jelenleg a Vidnyánszky-féle Magyar Teátrumi Társaság titkára, és a Nemzeti Színház kommunikációs tanácsadója. Az egyetem vezetősége attól tart, hogy a Fidesz a kancellár segítségével vinné véghez az intézményen belül azt a konzervatív fordulatot, amit Kerényi Imre már több nyilatkozatában belengetett. A miniszterelnök tanácsadója a botrányokat kiváltó, buzilobbizó beszédében kifejtette, hogy a színházi képzést szerinte olyan kör vette át, amelyik nem keresztény elvek szerint dolgozik, ezen pedig változtatni kell.

Papp elleni legfőbb érv tehát az, hogy a vezetés félti az egyetem szellemi függetlenségét.

Ha Orbán Viktor mellette, ki ellene?

Az egyetem nyílt szenátusi ülést tartott hétfőn, amelyre meghívták Papp Csillát is. Az eseményen részt vevő diákok és tanárok szerint a kancellárjelölt inkompetenciájáról tett tanúbizonyságot az egyetem ügyeit illetően. Lapunknak azt mesélték, hogy Papp az egyetem alapvető gazdasági ügyeit és problémáit sem ismerte, pedig ezekről a honlapon is találhatóak nyilvános információk. A gazdasági nehézségek kezeléséről kérdezve javaslata az volt, hogy elbocsátásokba kezdene. Forrásaink szerint azonban vélhetően nem tudta, hogy az intézmény már így is az előírtnál kevesebb oktatóval működik.

Papp azzal érvelt kinevezése mellett, hogy élvezi Orbán Viktor bizalmát. A meghallgatásokat ismerő forrásunk viszont elmesélte, hogy a miniszterelnöki interjún szakmai kérdések nem hangzottak el, Orbán nem ismerhette meg a jelöltek szakmai koncepcióját.

A bizalom így vélhetően inkább Papp politikai beágyazottságának szólhatott.

Szerettük volna megszólaltatni az ügyben a Színművészeti rektorát, M. Tóth Gézát – ő azonban rektori utasításba adta, hogy a sajtónak senki nem nyilatkozhat és még a közösségi oldalakra sem írhat nyilvánosan, amíg a kinevezési botrány meg nem oldódik.  Papp Csillát pedig hiába hívtuk telefonon és hagytunk neki üzenetet, ő sem reagált.

Képesítés nélküli kancellár

A Papp kinevezése mellett kiálló Heti Válasz-cikk azzal érvel, hogy ha január 29-ig nem iktatják be a kancellárt, akkor az egyetem már nem tudja utalni a fizetéseket. Ez azonban forrásaink szerint nem igaz: szó sincs arról, hogy az egyetem a jelenlegi helyzetben pénz nélkül maradna.

A jobboldali lap úgy tudja, a kancellárt már csak azért is meg kellene választani, mert január 29-án megszűnik a jelenlegi gazdasági főigazgatói megbízatása és ellenjegyzési jogköre. A rektor nem jogosult ellenjegyzésre, amely nélkül a Magyar Államkincstár nem teljesítheti a kifizetéseket, azaz senki nem fogja megkapni a januári bérét.

A jelenlegi gazdasági igazgató megbízatása információnk szerint ugyanakkor határozatlan időre szól, és csak egy új gazdasági igazgató vagy egy megfelelő kancellár érkezésével kellene távoznia, ez a félelem tehát nem megalapozott.

Papp alkalmatlansága egyébként ezen a téren is megmutatkozik. A miniszterelnök delegáltja ugyanis nem rendelkezik az ellenjegyzéshez szükséges képesítéssel. Nincs sem könyvvizsgálói, sem mérlegképes könyvelői papírja, így kinevezése esetén az egyetemnek továbbra is szüksége lenne egy gazdasági igazgatóra.

A rendszer jó, az ejtőernyősökkel van baj

A felsőoktatás átalakítását ismerő forrásaink szerint a Színművészetin kibontakozó konfliktus valójában a kancellária-rendszer általános problémájára mutat rá. Magát az ötletet a szakértők jónak találták: szükség van olyan vezetőre, amely a piaci viszonyokat ismerve, a gazdasági realitások mentén irányítja a felsőoktatási intézményeket.

Helyreigazítás

A 2015. január 12. napján közzétett, „ Fellázadt Orbán kancellárja ellen a Színművészeti ” című írásunkban dr. Papp Csilla személyével kapcsolatosan valótlanul állítottuk, hogy soha nem dolgozott az oktatásban. A valóság ezzel szemben az, hogy 2007 és 2010 között a Szent István Egyetem Gazdasági Jogi és Közigazgatási Tanszéken volt oktató.

Valótlanul állítottuk, hogy a Fidesz elnöki kabinetjében egy évtizedig dolgozott és volt a Pest Megyei Önkormányzat jegyzője is. A valóság ezzel szemben az, hogy 2002-2003-ban a Fidesz Frakcióirodánál, 2007-2008-ban a Fidesz Elnöki Irodáján dolgozott, míg a Pest Megyei Önkormányzatnál 2008 és 2010 között kabinetfőnöki, 2010-2011 években pedig aljegyzői tisztséget töltött be.

Valótlanul híreszteltük, hogy Papp az egyetem alapvető ügyeit sem ismerte, és valótlanul állítottuk azt is, hogy a gazdasági nehézségek kezeléséről kérdezve javaslata az volt, hogy elbocsátásokba kezdene.

A gond az, hogy a kancellári székeket sok esetben központi utasításra megkérdőjelezhető kompetenciájú Fidesz-káderek számára utalják ki. A kinevezéseknél nem szempont, hogy valóban képesek-e a célkitűzéseknek megfelelően dolgozni. „Novemberben a kancellárjelöltek fele, decemberben már a 90 százaléka olyan ember volt, aki valójában nem alkalmas erre a pozícióra”" – mondta egyik forrásunk. Papp Csilla is éppen a gazdasági életben járatlan, képesítés híján egyedül megfelelő gazdasági stratégiát sem tud kidolgozni. 

A Színművészeti szabadságharca mindenesetre hamar a végéhez érhet, az igazgatónak ugyanis a törvény szerint kötelező kineveznie a jelöltet. Ha erre utasítja a miniszter, Balog Zoltán, akkor M. Tóth Gézának egyetlen lehetősége marad, a lemondás.

Az ügyben az egyetem következő, csütörtökre összehívott szenátusi ülése hozhat fordulatot.

Tudta-e?

M. Tóth Géza nem csak rektor, de remek rajzfilmes, akinek Maestro című rövidfilmjét Oscar-díjra is jelölték. Ha elszomorították a fentiek, nézze meg a filmet enyhülésül.

Maestro

   • Tippek
  • Biztosítás