Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Áder nagyot bakizott, miközben leteremtett mindenkit

2015.01.15. 12:40

Szerdán Áder János köztársasági elnök megszólalt a napelemekre kivetett termékdíj miatt, és rendhagyó módon  kritizálta a javaslatot, illetve a törvényhozási gyakorlatot.

A közlemény sajátossága, hogy az államfő gyakorlatilag minden szereplőt leteremt az ügyben. Szerinte hibás a kormány, a parlament, az ellenzék és ő maga is, hogy nem vette észre a salátatörvényben a módosítást. 

A hibások listáján ez is szerepel:

Hibázott a környezetvédelemért felelős ombudsman, mert nem jelezte időben a korrekció szükségességét.

Csakhogy ilyen poszt nem is létezik, hívta fel a figyelmet az elnöki bakira az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet

Ön ezzel nem létező személyt bírál, ugyanis a Nemzeti Együttműködés Rendszere más ombudsman intézményekkel együtt megszüntette a környezetvédelemért felelős ombudsman intézményét is. A helyén működő helyettesnek - a neve most nem jut eszünkbe - önálló intézkedésre, így a jogszabálytervezetek bírálatára sincs joga. 

Az Ekint még azzal is odaszúrt Ádernek, hogy "a Nemzeti Együttműködés Rendszerében alkotmányos ellensúlyt, független működést általában sem érdemes keresnie".

A kormány kitart a napelem termékdíja mellett

Eközben Kurucz Éva kormányszóvivő is reagált Áder János nyílt levelére. szerinte a kormány "mindig meghallgatja és megvitatja a köztársasági elnök észrevételeit, bár jelen esetben az államfő a parlamenti pártok frakcióvezetőinek címezte a levelét".

Azt is mondta, hogy a napelemekre kivetett környezetvédelmi termékdíj célja, hogy "életciklusuk" lejártával ezekről a berendezésekről a gyártók és a forgalmazók terhére gondoskodjanak. Arra a felvetésre, hogy eszerint nem módosítják a szabályt, hanem megtartják a napelemek termékdíját, újra azt felelte: a kormány álláspontja egyértelmű és világos ebben a kérdésben.

És hogy mennyire káros a napelem? Itt olvashatja erről a cikkünket.