Ingyen jogsegélyt ajánl a Kuruc.infónak a TASZ

2015.01.15. 15:39

Szerdán meghozott első fokú határozatában a bíróság elrendelte egy, a Kuruc.infón 2013-ban megjelent holokuszttagadó cikk hozzáférhetetlenné tételét. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) egyaránt vitatja a holokauszt tagadását tiltó büntetőjogi tényállás és az internetes tartalmak széles körű blokkolását lehetővé tévő szabály alkotmányosságát, ezért ingyenes jogsegélyt ajánl fel a Kuruc.info szerzőjének, illetve felelős szerkesztőjének, áll a szervezet közleményében.

A TASZ meggyőződése, hogy az egyes nézetek jogi eszközökkel történő tabusítása helytelen és ártalmas. A történelemhamisítás elleni hatékony küzdelem kulcsa a múlt őszinte feldolgozását szolgáló emlékezet- és oktatáspolitika, illetve a népirtások áldozatai melletti állami elköteleződés, nem pedig a büntetőjog.

Az internetes tartalmak blokkolása egy erős, és bizonyos esetek – például a pedofil tartalmak – kivételével aránytalan szóláskorlátozó eszközt ad az állam kezébe a neki vagy akár a többségnek nem tetsző vélemények elhallgattatására.