Trócsányi: Most is perelhető a vallásgyalázás

2015.01.15. 12:09

Trócsányi László igazságügyi minisztert a csütörtöki sajtótájékoztatóján megkérdezte egy újságíró a szólásszabadság korlátozásának irányába mutató kormánypárti nyilatkozatok kapcsán az erre vonatkozó tervekről.

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője ugyanis szerdán kijelentette, hogy

sem a sajtó-, sem a szólásszabadság nem terjedhet ki a vallásgyalázásra,

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője pedig arról beszélt, hogy  javaslatot készítenek elő bizonyos közösségi szimbólumok és értékek kiemelt védelmére, mert nem elég az egyén véleményét tiszteletben tartani, „a közösség is tiszteletet érdemel".

Trócsányi azt mondta: az új polgári törvénykönyv (Ptk.) már most is védi a közösségeket. Idézte a törvényt, amely kimondja:

„A közösség bármely tagja jogosult a személyisége lényeges vonásának minősülő, a magyar nemzethez, illetve valamely nemzeti, etnikai, faji vagy vallási közösséghez tartozásával összefüggésben a közösséget nagy nyilvánosság előtt súlyosan sértő vagy kifejezésmódjában indokolatlanul bántó jogsérelem esetén a jogsértés megtörténtétől számított harmincnapos jogvesztő határidőn belül személyiségi jogát érvényesíteni."

A miniszter szerint ennek a rendelkezésnek pont az volt a célja, hogy a közösségek méltóságát védjék, de sajnálkozva megjegyezte, hogy ilyen perek nem indultak az új Ptk. hatályba lépése óta. Trócsányi szerint tehát az eszközök ma is rendelkezésre állnak, a Ptk.-szabály megfelelő. Ennek ellenére azt mondta, hogy lehetnek jogszabály-módosítások, meg lehet nézni, el lehet gondolkozni azon, hogy miért nem él a gyakorlatban ez a rendelkezés, ugyanakkor a minisztériumban jelenleg ilyen munka nem folyik.