Visszatáncolt az Emmi, mégis felvételizhetnek a gyerekek

2015.01.16. 15:28

Alaposan ráijesztett az Emberi Erőforrások Minisztériuma azokra a szülőkre, akiknek ötödikes és hetedikes gyerekeik nyolc- és hatosztályos gimnáziumba felvételiztek volna szombaton.

Egy budapesti gimnázium igazgatója az Indexnek elmondta, hogy a köznevelési államtitkárság olyan tájékoztatást küldött ki, amely szerint „megkezdett eljárási cselekményre való hivatkozással mégis lehet felvételizni”, tehát

végül  mégis mehetnek azok, akik december 9-ig jelezték felvételi kérelmüket az iskoláknál.

– erről tájékoztatta a Hvg.hu-t az Emmi.

A parlament 2014. december 30-án a Magyar Közlönyben megjelentette a köznevelésről szóló törvény módosítását, amely az ötödikesek és hetedikesek számára ezt a lehetőséget törölte.

„Az 57.§ (1) bekezdésének a módosítása 2015. január 1-ével hatályba is lépett. Mindezek alapján a jogszabályok nem teremtik meg annak a lehetőségét, hogy a középfokú felvételi eljárással összefüggésben a tanuló az ötödik, a hatodik, vagy a nyolcadik évfolyamot – annak sikeres teljesítése esetén – szülői kérésre megismételje.

Ennek következtében – a korábbiaktól eltérően – a középfokú felvételi eljárásban nem vehet részt az olyan általános iskolás tanuló, aki az adott évfolyam elvégzése után, ugyanazon vagy alacsonyabb gimnáziumi évfolyamon (például ötödikes általános iskolás nyolc évfolyamos vagy hetedikesek hat évfolyamos gimnáziumban) kívánna továbbtanulni” – állt az Oktatási Hivatal Köznevelési Programok Főosztályán megfogalmazott levélben.

Minderről a szülőket csak azután értesítették az iskolák, hogy szerdán kézhez kapták az Oktatási Hivatal idézett levelét.

Így két-három nappal a felvételi előtt tudta meg több száz szülő, hogy gyermeke mégsem mehet felvételizni, noha már tavaly beadták a papírokat a kiszemelt iskolába, amely be is fogadta azokat.

„Ma kiértesítettek minket, hogy a 11 éves lányunk holnap ne menjen felvételizni! Sajnos ő is abba a csoportba tartozott, akiknek tavaly (negyedikes korában) nem sikerült a felvételi a 8 osztályos gimnáziumba. Egy pont hiányzott csupán. Azt mondtuk, hogy semmi baj, jövőre újra megpróbálja, hiszen erre eddig megvolt minden lehetőség. Szeptember óta különórákra jár – most ennek a költsége mellékes is – és csak erre készül sok-sok hasonló korú társával egyetemben” – írta egy szülő.

Az érintettek szülők szerint rendkívül káros év közben módosítani a köznevelésről szóló törvényt, hiszen ez nyilvánvalóan keresztülhúzza a tanév első felében megfogalmazott terveket.

Idén még mehetnek

Az Emmi válasza szerint a törvénymódosítást az indokolt, a szülői kérésre felvételivel történő évismétlés lehetőségének megszüntetését, hogy sokszor jó tanulmányi eredménnyel is ismételtek volna évet tanulók. Az évismétlést az Emmi túl nagy árnak tartotta és azt sem tartotta helyesnek, hogy így egy évvel idősebb gyermek jelent meg a közösségben.

„Tekintettel azonban arra, hogy a középfokú felvételi eljárás során már egyes tanulók jelentkeztek a törvény hatályba lépése előtt (2014. december 9-ig), ezen tanulók esetében – figyelemmel a megkezdett eljárásra– ez a szabály még nem érvényesíthető” – áll az Emmi Hvg.hu-nak küldött levelében, egyértelművé téve, hogy aki december 9. előtt jelentkezett az mégis mehet a régi szabályok szerint felvételizni.