Budapesten megdőlt az éjszakai melegrekord

2015.01.24. 09:31 Módosítva: 2015.01.24. 09:31

Szombatra virradóra Budapesten megdőlt a legmagasabb hőmérsékleti minimumrekord: Lágymányoson 5,2 Celsius-fok volt az éjjel. A hétvégén viszont lehűlés kezdődik, akár a fél Dunántúlt beboríthatja a hó, közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az enyhe éjszaka oka az volt, hogy most épp egy mediterrán ciklon alakítja időjárásunkat, ennek nyomán csapadékos, enyhe volt az idő. Eddig egyébként a január 24-ei fővárosi legmagasabb minimumhőmérsékleti rekord 4,5 fok volt, amelyet Budapest belterületén mértek 1986-ban.

A meteorológiai szolgálat ugyanakkor hozzátette: szombaton már hidegebb levegő érkezik, lehűl a levegő, a legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és plusz 7 fok között valószínű, a legenyhébb idő északkeleten várható. Késő este mínusz 1 és plusz 4 fok között alakul a hőmérséklet. A Dunántúl középső és nyugati, északnyugati megyéiben eközben többfelé viharossá fokozódhat a szél. Északkeleten is lehet néhol viharos széllökés, de ott napközben jelentősen mérséklődik a légmozgás.

A Dunántúlon fokozatosan mindenütt havazás váltja fel az esőt, a legtöbb helyen viszont elolvad. Szombat éjfélig vizes, tapadó hó eshet Veszprém és Komárom-Esztergom megyében, Győr-Moson-Sopron megye keleti és Fejér megye északnyugati részén, valamint a Mecsek hegységben.