Judit
2 °C
7 °C

A PM Kövértől kéri Habony parlamenti belépőjének visszavonását

2015.01.29. 12:47

A Párbeszéd Magyarországért a házelnöknél kezdeményezi Habony Árpád parlamenti belépőjének visszavonását, olvasható a párt MTI OS-nek elküldött közleményében.

Ahogy azt mi is megírtuk, Habony Árpádnak szakértői belépője van a Parlamentbe, amelyet a Lázár János vezette Miniszterelnökség kezdeményezésére kapott. Az Országgyűlés Hivatala azt a tájékoztatást adta, hogy a Miniszterelnökség a 2013. évi 9. számú házelnöki rendelkezés 3. § 6. bekezdés alapján állított ki Habonynak belépőt, ennek kiállítását a Miniszterelnökség kérte.

A házelnöki rendelkezés szerint szakértői belépőt a képviselők, képviselőcsoportok, bizottságok és a hivatal mellett dolgozó szakértők kaphatnak, illetve a minisztériumok, államtitkárságok és a köztársasági elnöki hivatal „országgyűlési ügyekkel foglalkozó munkatársai”.

Ugyanakkor a Miniszterelnökség cáfolta, hogy a tanácsadónak bármiféle munkaszerződése lenne akár a Miniszterelnökséggel vagy más tárcával. Lázár János korábban azt mondta, nincs hivatalos viszonya a tanácsadóval, „ismeretségi alapon” szoktak konzultálni. A Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban nem tudott arra pontos választ adni, hogy Habony mivel foglalkozik.

A PM szerint a Miniszterelnökség megsértette Kövér László parlamenti belépőkre vonatkozó házelnöki rendelkezését, ezért levelet írtak a házelnöknek, hogy az saját maga által hozott ház rendelkezésének megsértése miatt vonja vissza Habony Árpád parlamenti belépőjét. A párt hivatkozik a rendelkezés azon passzusára is, amely kimondja, a szabályok be nem tartása esetén a házelnök, illetve az Országgyűlés Hivatala jogosult a belépés korlátozására.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?