Móric
9 °C
15 °C

A PM Kövértől kéri Habony parlamenti belépőjének visszavonását

2015.01.29. 12:47

A Párbeszéd Magyarországért a házelnöknél kezdeményezi Habony Árpád parlamenti belépőjének visszavonását, olvasható a párt MTI OS-nek elküldött közleményében.

Ahogy azt mi is megírtuk, Habony Árpádnak szakértői belépője van a Parlamentbe, amelyet a Lázár János vezette Miniszterelnökség kezdeményezésére kapott. Az Országgyűlés Hivatala azt a tájékoztatást adta, hogy a Miniszterelnökség a 2013. évi 9. számú házelnöki rendelkezés 3. § 6. bekezdés alapján állított ki Habonynak belépőt, ennek kiállítását a Miniszterelnökség kérte.

A házelnöki rendelkezés szerint szakértői belépőt a képviselők, képviselőcsoportok, bizottságok és a hivatal mellett dolgozó szakértők kaphatnak, illetve a minisztériumok, államtitkárságok és a köztársasági elnöki hivatal „országgyűlési ügyekkel foglalkozó munkatársai”.

Ugyanakkor a Miniszterelnökség cáfolta, hogy a tanácsadónak bármiféle munkaszerződése lenne akár a Miniszterelnökséggel vagy más tárcával. Lázár János korábban azt mondta, nincs hivatalos viszonya a tanácsadóval, „ismeretségi alapon” szoktak konzultálni. A Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban nem tudott arra pontos választ adni, hogy Habony mivel foglalkozik.

A PM szerint a Miniszterelnökség megsértette Kövér László parlamenti belépőkre vonatkozó házelnöki rendelkezését, ezért levelet írtak a házelnöknek, hogy az saját maga által hozott ház rendelkezésének megsértése miatt vonja vissza Habony Árpád parlamenti belépőjét. A párt hivatkozik a rendelkezés azon passzusára is, amely kimondja, a szabályok be nem tartása esetén a házelnök, illetve az Országgyűlés Hivatala jogosult a belépés korlátozására.