A TEK fuvarozza Merkelt Budapesten

2015.01.29. 09:31

A Blikk információi szerint ugyan csak alig hat órát lesz Budapesten Angela Merkel német kancellár hétfőn, minden korábbinál szigorúbb biztonsági intézkedések lesznek érvényben látogatása idején.

A kancellár testi épségéért a német Szövetségi Kriminológiai Hivatal speciális operációs egysége felel, általában 15-20 öltönyös testőr tartózkodik a közelében. Ezeket a testőröket egészítik ki a német szövetségi hadsereg, a Bundeswehr speciális kommandójának tagjai. Merkel a ferihegyi repülőtérre a saját négy éve átadott kancellári repülőjével, egy Airbus A340-essel érkezik dél körül, amelynek 143 fős fedélzetén számos biztonságtechnikai és kényelmi kiegészítő van. A Blikk szerint saját gépkocsit nem hoz, a TEK autói szállítják majd.

A hazai terrorelhárítók, rendvédelmi szolgálatok és titkosszolgálatok a teljes repertoárjukat bevetik majd a német politikus védelme érdekében, az ő feladatuk lesz a reptér légterének és környékének ellenőrzése, a tárgyalások helyszíneinek lezárása, a konvoj útvonalának biztosítása. A TEK már megkezdte azoknak az épületeknek az ellenőrzését, amelyek Merkel programjainak közelében vannak, például azon az útvonalon is, ahol elhalad a konvoj az Andrássy Gyula Egyetemről a Dohány utcai zsinagógáig.

A rendőrök a lakásokba is becsöngetnek, és lesznek olyanok, akiktől csak annyit kérnek, hogy csukják be ablakaikat a delegáció elhaladásának időpontjában, de olyanok is, ahová arra az időszakra "beköltözik" egy nyomozó is. Egyes ingatlanok ablakait kívülről figyelik majd, mesterlövészek lesznek a tetőkön. Az irodaházakat is átfésülik, pontosan regisztrálják, hogy honnan milyen kilátás nyílik az útvonalra. A zsinagógába belépést korábban nem látott, szigorú regisztrációhoz kötik, az újságíróktól a tucatnyi személyes adat mellett nagy felbontású portréképeket is kérnek az akkreditáláshoz.

Ez lesz Merkel programja:


  • találkozik Orbán Viktor miniszterelnökkel és Áder János köztársasági elnökkel
  • megbeszélést folytat Magyarországon tevékenykedő német vállalatok képviselőivel
  • ellátogat a német nyelvű Andrássy Egyetemre, ahol átveszi a Szegedi Tudományegyetem díszdoktori címét
  • megbeszélést folytat a magyar zsidó közösségek vezetőivel, és koszorút helyez el az Emanuel-emlékfánál.


  • Tippek
  • Biztosítás