Krumplivád érte a pilisi MSZP-t

2015.01.29. 19:47 Módosítva: 2015.01.29. 20:31
Étellel és 2000 forintokkal vásároltak állítólag szavazatokat, a helyi MSZP-sek szerint viszont a DK-sok karitatív hete kavarhatott be. A helyi választási bizottság megsemmisítené a pilisi időközi választás eredményét, melyet az MSZP-sek jelöltje, a civilben postás Marsovszki István nyert. A szocialisták fellebbeznek.

Megsemmisítette a Pest megyei Pilis 8-as számú egyéni választókerületben január 25-én tartott időközi voksolás eredményét és megismételteti a szavazást a helyi választási bizottság (hvb) – közölte az MTI. Az MSZP megyei szervezete fellebbez.

Az időközi választást azért kellett kiírni, mert az őszi önkormányzati választáson ugyanannyi szavazatot kapott az első helyen végző két jelölt - az MSZP-s Marsovszki István, illetve a Fidesz-KDNP jelöltje, Török Mária Anna -, így a választás eredménytelen lett.

A múlt vasárnapi időközi választáson öten indultak, közöttük az ősszel "döntetlenre" végzett két jelölt, valamint Darida István (független), Nagy Anna (független) és Lengyel Gábor (Pilisi Vállalkozások Egyesülete).

Mint azt Tóth László, a helyi önkormányzat jegyzője elmondta, a 36,3 százalékos részvétellel lebonyolított választáson az MSZP jelöltje 175 szavazatot kapott, míg Török Mária Anna 99-et.

Az MSZP váratlan sikeréről itt olvashatnak részletesen.

Egy zsák krumpli vagy 2000 forint

A helyi választási bizottsághoz - a választás tisztaságának megsértésére hivatkozva - a Pilisi Vállalkozások Egyesülete és egy magánszemély nyújtott be kifogást, aminek a testület csütörtökön helyt adott, egyúttal elrendelte a szavazás megismétlését február 22-én – mondta a jegyző az MTI-nek.

A hvb határozatából kiderül: az óvást benyújtók arra hivatkoztak, hogy a helyi MSZP-szervezet jelöltje és tagjai "megvették" a választók egy részének voksait – egy zsák krumplit, vagy 2 ezer forintot kínálva -, és folyamatosan szállították az embereket az urnákhoz. Kifogásukban szerepel az is, hogy Marsovszki István felajánlotta a roma nemzetiségi önkormányzatnak első havi tiszteletdíját.

A dokumentum szerint a beadványozók írásos nyilatkozatokat, valamint fénykép- és hangfelvételeket is csatoltak, és kérték a választási eljárás megsemmisítését.

Az Index helyi szocialista forrásai szerint az MSZP nem osztott krumplit, hanem 

a DK-sok itt is tartottak karitatív hetet, és erről az ételosztásról beszélhetnek a helyi lakosok. 

A hvb helyt adott a kifogásnak

A hvb az összes bizonyíték alapján úgy ítélte meg: az MSZP jelöltje befolyásolta a választópolgárokat a szavazatokért előnyt kínálva, ezért helyt adott a kifogásnak, megsemmisítette a voksolás eredményét, és megismételt szavazást rendelt el.

A határozat megfellebbezésére három nap áll rendelkezésre.

Az MSZP és annak jelöltje, Marsovszki István semmilyen törvénytelenséget nem követett el, "a párt fellebbezni fog a helyi választási bizottság megosztott döntése ellen" – közölte a történtekre reagálva a szocialisták Pest megyei szervezete nevében Pinczehelyi Tamás ügyvezető elnök.

Szerinte a szavazáson alulmaradt Pilisi Vállalkozások Egyesületének jelöltje - aki a Jobbik tagja - és a jelölő szervezet vezetője támadta meg az eredményt.

A Jobbik felháborodott

A Jobbik felháborítónak tartja, hogy a Pilisen lebonyolított időközi választáson ismét választási csalás gyanúja merült fel, mégpedig újra a Magyar Szocialista Párt részéről - írta a párt Pest Megyei Választmányának alelnöke.

"A baloldal Baja, Fót és Nagykáta után még mindig napi gyakorlatként próbálják alkalmazni a választók manipulálását ahelyett, hogy tisztességes programmal és hiteles politizálással javítanának megítélésükön" - fogalmazott Csanádi Gábor Ferenc a közleményben.

Vona Gábor sem kerülgette a forró kását, és egyből cigányozott egyet az ügy kapcsán a Facebookján.