Kristóf, Jakab
18 °C
34 °C

Havasi Bertalan lett Európa leglazább miniszterelnöki sajtósa

2015.01.30. 16:47

Havasi Bertalan sztár. Orbán Viktor sajtósát minden bizonnyal tanítani fogják a miniszterelnöki sajtósok iskolájában: újságíró tényleg csak elvétve, véletlenszerűen tud Orbán Viktor közelébe férkőzni, mióta ő a testőre. Ráadásul biztosan észrevették már, szeret a miniszterelnök helyett válaszolni az Orbánnak feltett kérdésekre. Most egyfajta csúcsot ért el: ennél lazább közleményt még nem adott ki.

Bocs', hogy a magyar Országházban magyarul szóltam az ünnepség menetét megzavaró újságírónak. Remélem e kis incidens nem akadályozta meg a BBC-t abban, hogy tartalmas anyagot készítsen a magyar diákolimpikonok sikereiről.

Havasi Bertalan,

a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője

Mindezt azután adta ki, küldte el a sajtónak − talán véletlenül − miután több helyen is beszámoltak arról a jelenetről, amikor a BBC riportere próbált meg feltenni egy kérdést Orbán Viktornak angolul, Havasi pedig végig magyarul mondta a riporternek, hogy talán legközelebb, talán legközelebb. A kérdés végül elhangzott, Orbán válaszolt is rá. Havasi pedig közleményben jelezte, mennyire rendben van, hogy magyarul beszélt az angol riporterhez.

Havasiról végtelen mennyiségű ilyen jelenet van a neten, munkájából adódóan folyamatosan ilyen szituációkba kerül. És bár kétségtelenül az egyik leghíresebb, amikor egy holland tévés adott a mikrofonjával egy kokit a miniszterelnök sajtósának fejére, én magam mégis azokat kedvelem, amikor a miniszterelnöknek feltett kérdésre szinte kötelességének érzi, hogy reagáljon, ha szavakkal épp nem is, arcmimikájával mindenképp: