Akikre büszkék vagyunk

2015.01.30. 11:57

Rablás és lopás miatt emelt vádat a Gödöllői Járási Ügyészség az ellen a két gödöllői férfi ellen, akik még 2012-ben erőszakkal csikartak ki pénzt néhány osztrák aprófalu plébánosaitól. Az MTI ügyészségi tájékoztatás alapján azt írta, a vádlottak egyike rendszeresen járt koldulni Ausztriába, többször felkereste a Pöndorfban található plébániát, melynek plébánosától különböző ürüggyel pénzt kért. 

2012 szeptemberében a férfi már egy társával újra becsengetett a parókiára, ekkor kerek-perec 100 eurót követelt kórházi kezelésére hivatkozva, de a plébános elhajtotta őket.  Amikor azonban rájuk akarta zárni az ajtót, biztonsági lánccal együtt beszakították.  A plébános az erőszakos behatolók kezébe nyomott 120 eurót, mire azok leléptek. 

Ugyancsak 2012-ben járt az egyik vádlott egy Maria Laach am Jauerling nevű falu plébánosához támogatásért, majd immáron duóban egyszer besurrantak a parókiára, és elemeltek 700 eurót. Itt már az egyik helybeli rájuk hívta az önkormányzat dolgozóit, de mire rajtuk ütöttek volna, elmenekültek. 

Végül azonban elkapták a nem túl szofisztikált módszert követő rablókat, akiket az osztrák hatóságoktól átvett büntetőeljárás keretében Magyarországon vonják felelősségre.