2024. június 25. 18:00
Hollandia
Ausztria
Olympiastadion III. forduló
2024. június 25. 18:00
Franciaország
Lengyelország
BVB Stadion Dortmund III. forduló
2024. június 25. 21:00
Anglia
Szlovénia
Cologne Stadium III. forduló
2024. június 25. 21:00
Dánia
Szerbia

Orbán: Egy hölgy érkezik Magyarországra

2015.01.30. 08:18

Egy hölgy érkezik Magyarországra, ezért nem ragaszkodunk semmihez.

Hárította el Orbán Viktor szokásos péntek reggeli rádióinterjújában azt a kérdést, hogy milyen témákat akar mindenképpen felvetni Angela Merkel hétvégi látogatásán. A találkozó jelentőségét azzal szemléltette, hogy a mai politikában a miniszterelnökök inkább Brüsszelben találkoznak, és ez felértékeli a "kétoldalú, látványos gesztusokat". Orbán a két nép tartós együttműködésének és barátságának jeleként értelmezte azt is, hogy Merkel a német egység 25. évfordulójának évében látogat Magyarországra. 

Orbán meglehetősen vehemensen utasította vissza a feltételezést, miszerint a két ország között lennének problémás területek. 

Ez egy magyar betegség, tán örökölhettük

mondta, és elképzelhetetlennek nevezte a kritikát, sőt, szerinte ez csak "a revolver-logikában működő magyar politikában" értelmes felvetés.  Úgy vélte, a kormánnyal elégedetlen emberek az ellenzék gyengeségét látva remélik azt, hogy valaki kívülről állítja félre a kormányt, de ez csak az ellenzéki pártok saját gyengeségét és saját alkalmatlanságát mutatja.

A magyar-német kapcsolatban Orbán szerint nincs problémás terület, ellenben Európában rengeteg a problémás terület. A kancellár sziszifuszi munkát végez az ukrán helyzet rendezésének és az európai egység megőrzésének érdekében. 

A nem létező vitás pontok ellenére azért belengette, hogy a vitás kérdésekben készek az engedményre. Emlékeztetett arra, hogy a bankadót például válságintézkedésként vezették be, és eredetileg is arról volt szó, hogy a válságból való kilábalás után "fel lehet vetni" európai szintre való mérséklését.

Ő soha nem kritizálta a szankciókat

Az oroszországi szankciókkal szembeni korábbi kritikáiról azt mondta, hogy

Én nem kritizálom a szankciókat, csak azt mondom, hogy ellentétesek Magyarország érdekeivel

De azt is leszögezte, hogy az ország meghajolt az európai érdekek előtt. Merkel érdemei között sorolta fel, hogy egyedül a németek tarsolyában van olyan terv, mely elég bátor, hogy új kereteket szabjon Európának. Magyarország alapvető érdekének tartja, hogy minél hamarabb valósuljon meg e a terv, ebben azonban nem akar közvetítőként fellépni, mivel a modern technika korában nincs szükség közvetítő szerepre. Magát a felvetést is annak tulajdonítja, hogy

okos ország vagyunk, ezért van mindig szükségünk arra, hogy konceptualizáljuk a szerepünket. 

Ne jöjjenek ide más civilizációkból

A menekültkérdésben is az elmúlt idők sablonjait ismételgette. Megint elmondta, tömegével érkeznek olyanok, akik csak a kedvezőbb elbírálás miatt mondják azt, hogy politikai menekültek. A kormány megpróbált a jelenség ellen tenni ,de emiatt szembe került az EU-val. Ezért szükség van az európai bevándorlási szabályok átalakítására, ugyanis

nincs értelmes és jó indok amellett, miért kéne más kulturájú, más civilizációból érkező emberek tömegét befogadni.

Orbán azt is kifejtette, hogy mivel a Charlie Hebdo-merénylet után az eddigi célországok szigorítani fogják bevándorlókat, ezért attól tart, hogy a gazdasági menekültek nálunk ragadnak. Azaz lényegében azt feltételezi, hogy célországgá válunk. A miniszterelnök azt is megismételte, hogy a magyarok külföldi munkavállalását, vagy akár letelepedésre nem lehet bevándorlási kategóriákkal leírni.

Mi nem tudunk ide-oda vándorolni, mi egész Európát belakjuk. 

És ezek voltak még

Orbán a február közepén esedékes Putyin-látogatással kapcsolatban röviden csak annyit ígért, hogy tető alá tudja hozni a 2015-ben lejáró gázszállítási szerződés meghosszabbítását, az alkotmánybíróság devizahiteles döntésére pedig azt mondta:

tegnap több százezer családnak jó oka volt arra, hogy pezsgőt bontson.

A Nemzeti Bank függetlensége szent tehén, ezért személyesen tiltotta meg a kormánynak, hogy a jegybankról vitát kezdeményezzen. A Nemzeti Bank függetlensége úgy működik, hogy a nyereség a banknál marad, a veszteséget viszont az állam finanszírozza. Ezért ésszerű, hogy most tartalékot képeznek.