Pocokapokalipszis árnyékában Gyulaj

2015.02.04. 16:21

A 2014. évi túlszaporodás és az év végi enyhe időjárás hatására már nem csak a szántóföldön, hanem az erdőkben is kárt okoznak a mezei pockok. Az erdészeti hatóság jelentései alapján több dunántúli erdészeti területen is megjelentek a rágcsálók, áll a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közleményében.

A mezei pocok (Microtus arvalis) már eddig is jelentős gazdasági kárt okozott. Somogy megyében a Mecsekerdő Zrt. erdészeti területén 78,4 hektár erdőfelújításos tölgy telepítésében tett kárt. Tolna megyében pedig a Gyulaj Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. tamási erdészetében pusztított, ahol több mint 200 hektár cser- és kocsányos tölgycsemete gyökerét rágta meg, valamint az idősebb állományt is megrongálta.

A  érvényes, 04.2/12.222-2/2014. számú szükséghelyzeti engedélye a 2014. november 1-től 2015. február 28-ig tartó időszakban a felhasználást csak erdészeti csemetekertekben, faiskolákban tette lehetővé, az erdőfelújításos, több éves telepítésű táblákban nem.

Az engedélyező hatóság a rendkívüli növényvédelmi helyzet miatt engedélyezte a Redentin 75 RB rágcsálóirtó szer felhasználását. A felhasználóknak alapvető kötelességük a pusztuló állattetemek összegyűjtése és megsemmisítése.