30 milliós rendkívüli segélyt osztottak a választás előtt Szigetváron

2015.02.05. 09:52

Az új szigetvári önkormányzat vizsgálja, hogyan volt lehetséges, hogy az önkormányzati választás kampányidőszakában néhány hét alatt több mint 30 millió rendkívüli segélyt osztott ki a fideszes városvezetés, írja a Népszabadság.

A rendkívüli segély összegét az új . függetlenként induló, de az MSZP és a DK támogatásával megválasztott - polgármester már csak azért is magasnak tartja, mivel 2013-ban ugyanerre a célra mindössze 3,5 millió forintot utaltak ki. A fideszes városvezetésre vereséget mért Vass Péter szerint egy szakemberekből álló bizottságot bízott meg azzal, hogy vizsgálja meg az ügyet. Mint mondta, a városvezetésnek nem célja a segély visszafizettetése, azonban felmerül a gyanú, hogy kampánycéllal szórták a pénzt.

Az új vezetés azt kérte a 700 kedvezményezettől, hogy juttassák el az önkormányzathoz azokhoz a papírokat, amik igazolják a segélyezés alapját, ugyanis a pénzosztás dokumentumai hiányosak, így a bizottság nem lát tisztán. A lap szerint a 30-50 ezer forint közötti rendkívüli segélyre az jogosult, aki igazolni tudja válsághelyzetét, anyagi ellehetetlenülését.

Az ellenőrzés egy hónap múlva zárul le, és ha a bizottság bűncselekmény, például hűtlen kezelés gyanúját tapasztalja, akkor feljelentést tesznek az ügyben. A lapnak nem sikerült megszólaltatnia a volt fideszes polgármestert, Kolovics Jánost, ő ugyanis a pártársai számára is elérhetetlen. De nem sikerült szóra bírni a Fidesz szigetvári szervezetét sem, mivel tisztújítás előtt állnak, és jelenleg nincs, aki nyilatkozna.

Az október 12-ei önkormányzati választáson Vass Péter 33,4, a fideszes Kolovics János 30 százalékot, a KDNP és a Jobbik színeiben induló Simon János 9,6 százalékot kapott.