Egy éve tanul magyarul az új amerikai nagykövet

2015.02.05. 10:27

Colleen Bell-lel közöl interjút a HVG portrérovata. A hetilapnak nyilatkozó új amerikai nagykövet többek között elárulta, hogy szeret szörfözni, szívesen elmenne egy magyar vízilabdameccsre, és hogy egy éve tanul magyarul.

Az amerikai külügyminisztérium kiváló nyelvi kurzusokat tart, de mivel a nagyköveti kinevezésem megerősítésére várva továbbra is végeztem a munkámat, inkább nyelvtanárt fogadtam, akitől az utóbbi egy évben hetente több órát is vettem. A magyar nagyon nehéz, de csodálatos nyelv.

Bell elmondása szerint egy hónapos intenzív nagyköveti szemináriumon vett rész, hogy felkészüljön az országból.

Az amerikai külügyminisztérium Magyarországot ismerő, illetve a kétoldalú kapcsolatokban jártas kormányzati szakértők egész sorával szervezett számomra megbeszéléseket.

A felkészülés alatt folyamatos kapcsolatban állt André Goodfriend budapesti ügyvivővel,

rendszeres elemzéseket, illetve napi jelentéseket kaptam a helyzetről a magyarországi sajtó alapján. Ezek révén annyi információhoz jutottam, mintha – ahogy mondani szokás – tűzoltócsőből próbáltam volna inni.

Colleen Bell a hetilapnak elmondta azt is, hogy korábban járt már Magyarországon, és amikor Obama megkérdezte tőle, hogy szeretne-e itt nagykövet lenni, izgatott lett, mert itt csodálatos embereket, gazdag kulturális örökséget ismert meg. Mint mondta,

szerencsémnek tartom, hogy hosszú és szoros kapcsolat fűz az elnök úrhoz, akit kivételes személyiségnek tartok, és örülök, hogy magyarországi nagykövetként szolgálhatok.

Céljának azt tartja, hogy Amerika és Magyarország közelebb kerüljön egymáshoz,

az utóbbi időben valóban akadtak problémák, de az én feladatom az őszinte párbeszéd és a nyitott kommunikáció fenntartása lesz.

Mint mondta, a két ország partneri viszonya nem új keletű, a kapcsolat dinamikus és kiérlelt,

nem egyetlen ügy határozza meg,

utalt a kitiltási botrányra.