Feldúlták és kifosztották a Dessewffy-kriptát

2015.02.05. 06:52 Módosítva: 2015.02.05. 16:14

Feldúlták Dessewffyék sírhelyét Tiszavasváriban, nincs sok remény a nemzeti sírkertként nyilvántartott kripta rendbetételére, írja a Népszabadság. A tiszavasvári temetőben a grófi család kiemelkedő tagjainak nyughelyét feltörték, a márványlapokat ledöntötték, a sírhelyeket kegyeletsértő módon feldúlták, kifosztották, a kriptát gyakorlatilag mindenki magára hagyta.

Fülöp Erik, a város jobbikos polgármestere azt mondta: a temető és a kripta is egyházi tulajdonban van, az önkormányzat nem illetékes a rendbehozatalában. A polgármester szerint ettől függetlenül az önkormányzat lehetőségei szerint közreműködik a lezárt temetők rendbetételében.

A helyi plébános, Mák Zsolt azt mondta, sem emberi, sem anyagi erőforrásokkal nem rendelkeznek a nemzeti sírkertnek minősített kripta rendbehozatalára.

A településen élők azt mondták a lapnak, hogy a sírhelyet már többször kifosztották, a megyei rendőr-főkapitányságon viszont azt közölték, hogy az elmúlt három évben nem érkezett feljelentés hozzájuk a kriptával kapcsolatban.

Rongálás elkövetésének megalapozott gyanújával, ismeretlen tettes ellen rendelt el nyomozást a Tiszavasvári Rendőrkapitányság. Bejelentés hiányában a sajtóban megjelent hírekből szereztek tudomást arról, hogy megrongálták a Dessewffy-sírhelyet.