LMP: Az ellenzék állítson közös jelöltet Tapolcán

2015.02.06. 15:21

Az LMP a kormánypárti kétharmad lebontása érdekében azt javasolja, hogy az ellenzéki pártok közös jelöltet állítsanak a tapolcai időközi országgyűlési választáson. Szél Bernadett társelnök az MTI tudósítása szerint kijelentette: csak egy minden ellenzéki szavazó által elfogadható civil jelölttel van lehetőség legyőzni a kormányoldalt, akinek személyéről egyeztetniük kell a pártoknak.

A képviselő hangsúlyozta: egyszeri együttműködésre invitálják a többi pártot, és nincs szó a programok harmonizálásáról sem. Szél szerint az LMP nem ragaszkodik ahhoz, hogy maga állítson jelöltet, de elkerülnék a veszprémihez hasonló helyzetet, amikor is „ultimátumot” kaptak a baloldali pártoktól egy olyan jelölt által, aki az LMP-vel ellentétes értékeket képvisel. Mint mondta, nem taktikázni, megegyezni szeretnének.

Ahogy azt megírtuk, április 12-re tűzte ki az időközi országgyűlési képviselő-választást Veszprém megye 3-as számú egyéni választókerületében a Nemzeti Választási Bizottság múlt csütörtökön. Az érintett 60 Veszprém megyei település választópolgárai a januárban elhunyt Lasztovicza Jenő helyére választanak képviselőt.

Lasztovicza Jenő halálával újabb kétharmados többséget veszélyeztető kihívással kell szembenéznie a Fidesznek. Mint ismert, Veszprém megye 1-­es számú országgyűlési egyéni választókerületében február 22­-én lesz az időközi országgyűlési választás lesz, mert Navracsics Tibort, a választókerület korábbi fideszes országgyűlési képviselőjét november 1­-től uniós biztossá nevezték ki.

Mint ismert, a baloldali pártok által támogatott, de függetlenként induló Kész Zoltán az LMP számára nem volt elfogadható, ezértönálló jelöltet indítottak Gertsmár Ferenc személyében.