32 ezer nő kap behívót méhnyakrák-szűrésre

2015.02.12. 08:00

A napokban közel 32 ezer nőnek küld méhnyakrák-szűrésre szóló levelet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ). A névre szóló meghívót azoknak a 25 és 65 év közöttieknek postázzák, akik jogosultak az ingyenes vizsgálatra, és olyan településen élnek, ahol már elérhető a védőnői méhnyakrák-szűrés.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal 2013-ban indította el azt a programot, amelynek célja, hogy a védőnők bevonásával minél többen vegyenek részt az ingyenes szűrővizsgálaton, olvasható az MTI-hez elküldött közleményben.

A kiképzett védőnők önállóan végezhetnek méhnyakszűrést a védőnői tanácsadókban. A programban elsősorban olyan védőnők jelentkezését várták, akik 5 ezer főnél kisebb településen dolgoznak. Így azoknak is helyben elérhetővé válik a vizsgálat, akiknek ehhez korábban távolabb kellett utazniuk.

Februártól újabb 154 védőnő kapcsolódik be a programba, így országosan már 344 védőnőnél végezhető el a szűrés az ország 534 településén.

A most vizsgálatra hívott nőknek a lakóhely szerint illetékes területi védőnővel kell időpontot egyeztetni. A beavatkozás fájdalommentes, a vizsgálat egyszerű.